UE interzice exporturile de bunuri de lux către Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, vineri, la Luxemburg, regulile de aplicare a anumitor sancţiuni contra Siriei. Este vorba despre restricţiile privind exporturile de produse şi tehnologii care pot fi folosite în represiunile contra civililor şi despre interzicerea exporturilor europene de bunuri de lux către Siria.

Prin decizia de vineri se garantează intrarea în vigoare a măsurilor începând cu data de 17 iunie. „În actuala situaţie, Uniunea Europeană trebuie să-şi continue presiunile asupra regimului sirian. Sancţiunile UE îi vizează pe cei vinovaţi de represiunile şi violenţele de neimaginat contra populaţiei civile. Ne-am calibrat bine deciziile de astăzi pentru ca ele să nu afecteze poporul sirian", a declarat şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, notează Agerpres.

Printre bunurile de lux vizate de decizia Consiliului UE se află trabucuri cu preţuri de vânzare de cel puţin 10 euro bucata, caviar, trufe, vin şi alte băuturi alcoolice cu preţuri de cel puţin 50 euro pentru un litru, ceasuri cu preţuri de cel puţin 500 de euro bucata, precum şi vehicule de lux cu preţuri de peste 25.000 euro.

De asemenea, nu se pot exporta în Siria echipamente de protecţie şi detecţie (precum măşti de protecţie contra gazelor), instalaţii chimice şi produse chimice ce pot fi utilizate ca precursori pentru agenţi chimici toxici.

Sancţiunile UE vizează familia preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, care, potrivit presei internaţionale, a continuat să cumpere produse scumpe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite