Kofi Annan propune formarea unui Guvern de tranziţie în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emisarul special pentru Siria al Națiunilor Unite și al Ligii Arabe, Kofi Annan, a propus formarea unui Guvern de tranziţie în Siria format din susţinători ai preşedintelui Bashar al-Assad şi membri ai opoziţiei, transmite AFP.

Kofi Annan speră că în acest fel se va găsi o soluție politică pentru conflictul care macină Siria de aproape 16 luni, au anunţat diplomaţi citați de sursa menționată. Potrivit acestora, ideea este susținută de principalele puteri (Rusia, China, Statele Unite, Marea Britanie și Franţa). Propunerea va fi discutată sâmbătă, la Geneva, cadrul reuniunii Grupului de acţiune pentru Siria.

Acest nou Guvern de coaliţie ar putea să includă membri ai actualului Guvern şi ai formaţiunilor din opoziţie, dar nu oficiali „a căror prezenţă ar putea afecta tranziţia, submina credibilitatea acestui (nou) Executiv sau eforturile de reconciliere", a precizat un diplomat. „Descrierea făcută de către Annan sugerează că Bashar al-Assad ar putea fi exclus, dar şi că anumiţi membri ai opoziţiei nu ar putea face parte" din acest eventual nou Executiv, a declarat alt diplomat.

„Acceptarea acestui plan de către Rusia ar putea însemna că (Moscova) este pregătită să îl vadă pe al-Assad părăsind puterea", a apreciat el. Însă un alt diplomat occidental s-a arătat sceptic în această privinţă, apreciind că „ruşii nu sunt pregătiţi să renunţe la Assad sau să accepte idei contrare intereselor lor". Ideea acestui Guvern de coaliţie face parte din „liniile directoare şi principiile în vederea unei tranziţii" în Siria, pe care Annan le-a trimis miniştrilor Afacerilor Externe care urmează să participe la reuniunea de la Geneva.

La întrunire vor participa reprezentanţi ai celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, şi anume Statele Unite, Rusia, China, Franţa și Marea Britanie. Invitaţii au fost trimise, de asemenea, Turciei, Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, şi secretarului general al Ligii Arabe. Şefii diplomaţiilor din Qatar, Kuweit şi Irak sunt, de asemenea, invitaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite