Siria şi Iordania, asaltate de exodul irakian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările vecine Irakului cer ajutorul comunităţii internaţionale pentru a face faţă numărului mare de refugiaţi Capitala Iordaniei, Aman, a găzduit, ieri, o conferinţă a ţărilor

Ţările vecine Irakului cer ajutorul comunităţii internaţionale pentru a face faţă numărului mare de refugiaţi

Capitala Iordaniei, Aman, a găzduit, ieri, o conferinţă a ţărilor care se confruntă cu un mare flux de refugiaţi irakieni. Potrivit ONU, circa 50.000 de oameni părăsesc Irakul în fiecare lună, cei mai mulţi îndreptându-se către Iordania şi Siria, ţări care solicită ajutor internaţional pentru a face faţă crizei.

Siria găzduieşte circa 1,4 milioane de refugiaţi irakieni, iar Iordania - în jur de 750.000. Egiptul şi Libanul se confrună şi ele cu fluxuri din ce în ce mai mari. Conferinţa de la Aman a reunit reprezentanţi ai acestor ţări şi observatori din Turcia, Iran, Rusia, Japonia, SUA şi Marea Britanie. Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR)
şi-a dublat apelul anual pentru finanţare, solicitând 123 milioane de USD pentru a oferi adăpost, asistenţă medicală şi alte ajutoare irakienilor care şi-au părăsit locuinţele. UNHCR a cerut comunităţii internaţionale să îşi respecte promisiunile privind acordarea de azil, având în vedere că Siria şi Iordania nu mai au resurse pentru a face faţă situaţiei. SUA, care anunţaseră că vor primi 7.000 de irakieni până la sfârşitul lui septembrie, au acordat permise de şedere pentru numai 133 în ultimele nouă luni, din cauza măsurilor dure de securitate.

Criza umanitară ameninţă stabilitatea regiunii

Iordania este nevoită să cheltuiască circa un miliard de USD pe an pentru întreţinerea refugiaţilor. Clinicile iordaniene vaccinează gratuit copiii irakieni, însă nu acordă refugiaţilor asistenţă medicală gratuită. Atât în Siria, cât şi în Iordania, şcolile de stat sunt suprasolicitate şi nu mai pot primi decât un număr mic de copii. Potrivit UNHCR, exodul reprezintă o criză umanitară ce ar putea ameninţa stabilitatea regiunii, dacă nu se iau măsuri. Organizaţia "Amnesty International" estimează că, în plus faţă de cei care au reuşit să părăsească Irakul, există un număr de circa două milioane de refugiaţi în interiorul ţării şi care au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza violenţelor.

Circa 50.000 de irakieni îşi părăsesc locuinţele în fiecare lună, din cauza violenţelor

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite