VIDEO Siria: Prizonieri în „arhipelagul torturii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătăi crunte, șocuri electrice, agresiuni sexuale, arsuri provocate cu acid de la baterii de automobil. Sunt doar câteva dintre relele tratamente la care sunt supuși deținuții din Siria. Un raport al organizației Human Rights Watch vorbește despre un adevărat „arhipelag al torturii".

În Siria sunt deținute zeci de mii de persoane, afirmă într-un raport organizația Human Rights Watch (HRW), care trage un semnal de alarmă cu privire la relele tratamente la care sunt supuse acestea.

Membrii organizației au realizat peste 200 de interviuri atât cu foşti deţinuţi, printre care femei și copii, cât şi cu militari şi membri ai Securităţii de stat care au dezertat. Au aflat astfel că există 27 de centre de detenţie gestionate de patru dintre principalele agenţii siriene de informaţii, cunoscute sub numele de „mukhabarat".

Centre de detenție în Siria Sursa: Human Rights Watch


Aceste centre există pe lângă cele din cadrul unor baze militare, stadioane, şcoli şi spitale utilizate în acelaşi scop, notează agențiile internaționale de presă.

Din interviuri reiese că deţinuţii au fost „bătuţi cu obiecte ca bastoane şi tije de fier" încă de la începutul mişcării de contestare a regimului preşedintelui Bashar al-Assad, în urmă cu aproape 16 luni.

Deţinuţii sunt ţinuţi „în poziţii de stres dureroase în decursul unor perioade lungi de timp, deseori cu ajutorul unor echipamente special concepute în acest sens", se arată în raportul organizației care militează pentru apărarea drepturilor omului şi care denunţă „recurgerea la electricitate", „arsuri provocate cu acid de la baterii de automobil", „agresiuni şi umiliri sexuale", „smulgerea unghiilor" şi „simulacre ale unor execuţii".

Foşti deţinuţi care s-au întâlnit cu reprezentanţi HRW au evocat, în plus, centre de detenţie suprapopulate, o alimentaţie proastă şi refuzul sistematic al acordării de ajutor medical. Mai mulţi dintre aceşti foşti deţinuţi au declarat că au văzut persoane murind în timp ce erau torturate.

Mărturii șocante

„Mi-au legat încheieturile mâinilor cu sfori care coborau din tavan. Am stat suspendat așa opt zile. După câteva zile, în care nu am putut să dorm, simțeam că nu mai îmi funcționează creierul. Începusem să-mi imaginez diverse lucruri. În a treia zi, mi s-au umflat picioarele. Am simțit o durere cum nu am mai simțit niciodată în viața mea. Era înfiorător. Urlam că trebuie să merg la un spital, dar gardienii râdeau", a povestit un bărbat care a fost torturat într-un centru din Damasc.

Un băiat în vârstă de 13 ani a povestit că a fost torturat timp de trei zile într-un centru din apropiere de Tal Kalakh, notează BBC.

„Ziceau «Porcilor, vreți libertate?»... M-au electrocutat. Am leșinat. Când m-au interogat a doua oară, m-au bătut și m-au electrocutat din nou. A treia oară aveau clești. Mi-au smuls unghii de la picioare", a relatat copilul.

În aceste condiții, Human Rights Watch cere ca membrii regimului de la Damasc să fie aduși în fața Curții Penale Internaționale.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunțat, luni, că peste 16.500 persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele produse în Siria de la declanşarea revoltei față de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, în martie anul trecut.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite