Înlăturarea lui Assad, cerută de participanții la Conferinţa Prietenilor poporului sirian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, trebuie să renunţe la putere, afirmă participanții la Conferinţa Prietenilor poporului sirian, relatează AFP.

„Participanţii au convenit şi afirmă foarte clar că cei care compromit credibilitatea tranziţiei trebuie înlăturaţi. Bashar al-Assad trebuie să renunţe la putere", se arată în textul adoptat.

Participanţii la reuniune au cerut Consiliului de Securitate al ONU să adopte „urgent" o rezoluţie cu caracter constrângător pentru susţinerea planului lui Kofi Annan.

Totodată, șeful Consiliului Naţional Sirian (CNS, aflat în opoziţie) a cerut stabilirea unor zone de excludere aeriană şi a unor coridoare umanitare.

„Trebuie să luăm toate măsurile în vederea stabilirii unei zone de excludere aeriană şi a unor coridoare umanitare", a declarat Abdel Basset Sayda înaintea acestei conferinţe, ce a reunit 107 state (occidentale şi arabe) și organizații.

Aceste măsuri trebuie să decurgă dintr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite „sub capitolul VII", a precizat acesta, ceea ce înseamnă inclusiv posibilitatea unor sancţiuni internaţionale şi recursul la forţă.

În paralel, şeful CNS a dat asigurări că regimul lui Bashar al-Assad este pe cale de a slăbi. „Regimul este pe punctul de a cădea, de a pierde controlul asupra teritoriului", a afirmat acesta.

Abdel Basset Sayda a lansat un apel la comunitatea alawită, minoritate din rândul căreia provine Bashar al-Assad şi care controlează pârghiile de putere din ţară. „Vrem să le spunem fraţilor noştri alawiţi că ei reprezintă o componentă importantă a tabloului naţional sirian. Nu vom permite discriminarea lor, numai persoanele responabile vor fi judecate."

Şeful CNS s-a adresat în final ruşilor care sunt împreună cu chinezii principalii susţinători internaţionali ai regimului de la Damasc, blocând orice rezoluţie a Consiliului de Securitate împotriva puterii preşedintelui Bashar Al-Assad. Aceste două state nu participă la conferinţa de la Paris.

„Lansăm un apel către oficialii ruşi. Avem drepturi legitime şi este în interesul celor două popoare: rus şi sirian", a adăugat el.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, peste 16.500 de persoane și-au pierdut viața în Siria de la declanșarea revoltei față de regimul lui Bashar al-Assad, la jumătatea lunii martie a anului trecut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite