Sindromul "Londra 07/07"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sondaj de opinie arată că, după atentatele din 7 iulie 2005, britanicii se tem cel mai tare de musulmani Atentatele din 7 iulie şi recentele alerte teroriste care au provocat panică

Un sondaj de opinie arată că, după atentatele din 7 iulie 2005, britanicii se tem cel mai tare de musulmani

Atentatele din 7 iulie şi recentele alerte teroriste care au provocat panică în Marea Britanie au influenţat atitudinea cetăţenilor britanici faţă de musulmanii din Regat. Un sondaj de opinie arată că britanicii sunt mai suspicioşi faţă de musulmani, spre deosebire de cetăţenii altor ţări de mari dimensiuni din Uniunea Europeană.

Un studiu realizat de agenţia Harris pentru cotidianul "Financial Times" relevă că britanicii au devenit mai intoleranţi faţă de musulmanii din Marea Britanie, în comparaţie cu cetăţenii din Franţa, Germania, Italia şi Spania.

Mai mult decât atât, 52% din cetăţenii Regatului se aşteaptă ca "un atac terorist major" să aibă loc în Marea Britanie în următorul an, iar 38% consideră musulmanii ca fiind o ameninţare la adresa securităţii lor naţionale. Pe de altă parte, 46% din cei intervievaţi au afirmat că musulmanii sunt supuşi unei prea mari influenţe politice şi doar un număr redus de britanici consideră că această categorie religioasă a devenit "subiectul unor critici nejustificate". Acelaşi sondaj dezvăluie că francezii sunt cei mai prietenoşi faţă de musulmani.

Astfel, numai 21% din ei estimează că musulmanii ar reprezenta o ameninţare pentru societatea franceză, în vreme ce 52% cred că musulmanii sunt criticaţi pe nedrept. "În Franţa ne pricepem foarte bine în domeniul integrării culturale, dar stăm foarte prost la capitolul combaterii discriminării, mai ales în cazul muncilor de jos.
În Marea Britanie, situaţia este invers", a afirmat Patrick Weil, cercetător în domeniul politic la Universitatea din Paris. Erik Bleich, profesor la Middlebury College din Vermont, susţine că datele sondajului arată cât de mult s-au îndepărtat britanicii de multiculturalismul şi diversitatea promovate în ultimii 10 ani de autorităţile de la Londra.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite