Sindicatele americane luptă pentru drepturile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile de protest ale sindicatelor din statul american Wisconsin, care încearcă să împiedice programul de austeritate bugetară şi îngrădirea drepturilor sindicale, promovate de guvernatorul republican Scott Walker, s-au extins în mai multe state americane, precum Ohio, Indiana, Iowa, Michigan, Massachusetts, New Jersey. Mesaje de sprijin au venit şi din alte ţări, iar în Canada a avut loc chiar un miting de sprijin.

Sâmbătă, la Washing­ton, mii de oameni s-au adunat în semn de solidaritate cu sindicaliştii din Wisconsin, care ocupă de 10 zile sediul parlamentului local, cerând demisia guvernatorului Wal­ker. Acesta a anunţat că intenţionează să reducă salariile bugetarilor şi să-i oblige să plătească o parte din contribuţiile pe care statul le acoperă acum la fondurile de pensii şi la asigurările de sănătate.

În plus, conform proiectului legislativ al guvernatorului Scott Walker, uniunile sindicale vor avea dreptul să negocieze doar nivelul salariilor bugetarilor, fără să poată impune în contractele colective alte beneficii. „Statul este în faliment, suntem faliţi de mai mulţi ani şi a sosit momentul că cineva să aibă curajul să spună adevărul. Nu mai avem bani, aşa că nu putem discuta despre negocieri.

Ca să negociezi, trebuie să ai ceva de oferit, dar bugetul nu mai are bani de oferit", a spus guvernatorul statului Wisconsin, Scott Walker. Pentru a împiedica un vot asupra proiectului de buget, 14 senatori democraţi de Wisconsin s-au refugiat în statul vecin Illinois, iar majoritatea republicană nu are cvorum pentru a trece legea. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite