Simplificarea divorţului în UE, blocată de Suedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Divergenţe Dorinţa unor state membre de a armoniza procedurile de divorţ în cadrul Uniunii Europene s-a lovit de veto-ul Stokolmului Mai multe ţări din UE, printre care România, sunt

Divergenţe Dorinţa unor state membre de a armoniza procedurile de divorţ în cadrul Uniunii Europene s-a lovit de veto-ul Stokolmului

Mai multe ţări din UE, printre care România, sunt gata să meargă spre o procedură numită "de cooperare sporită" pentru a face mai uşoară viaţa cuplurilor care vor să se despartă .

În acest dosar, România, Ungaria, Austria, Spania, Franţa, Italia, Slovenia, Luxemburg şi Grecia sunt gata să recurgă la aceast gest, potrivit unei surse europene. Alte cinci ţări - Germania, Belgia, Portugalia, Lituania şi Slovacia - "reflectă" asupra oportunităţii de a se alătura acestei iniţiative. Subiectul va fi discutat astăzi, la o reuniune a miniştrilor justiţiei din UE ce va avea loc la Bruxelles. Procedura, denunţată de unii ca exemplu al unei Europe cu două viteze, permite unui număr de minim opt state să prezinte Comisiei Europene o cerere de cooperare sporită. Executivul european poate accepta sau refuza. Dacă acceptă, propunerea trebuie apoi aprobată cu majoritatea calificată a Celor 27. Ar fi prima dată când ar fi activată această procedură complexă de cooperare sporită, prevăzută de articolul 43 al tratatului referitor la UE.

Teamă de precedentul irlandez

După respingerea Tratatului de la Lisabona de către irlandezi şi în condiţiile dorinţei ţărilor europene de a-şi arăta unitatea, "nu aceasta este imaginea pe care dorim să o dăm Europei", adică aceea a unei Europe cu două viteze, a recunoscut un diplomat francez. Divorţul şi tot ceea ce priveşte dreptul familiei sunt unele dintre subiectele sensibile pentru irlandezi, chiar dacă ei au posibilitatea de a nu accepta dispoziţiile aprobate de partenerii lor în materie. Şi britanicii beneficiază de o astfel de derogare, iar danezii nu sunt vizaţi de aceste reguli. Celor trei ţări li se cere însă se se pronunţe asupra proiectului de cooperare sporită cerută de partenerii lor.

"Subiectele legate de dreptul familiei sunt foarte sensibile şi orice decizie necesită unanimitate. Un stat, Suedia, refuză să aplice o lege străină în cazul cetăţenilor săi".

Preşedinţia franceză a UE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite