Silvio Berlusconi, pus la zid de Fini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor îşi retrage, luni, miniştrii din Guvern dacă premierul italian nu demisionează până atunci. Gianfranco Fini îşi menţine poziţia inflexibilă într-o nouă fază a războiului cu Berlusconi, impunându-i acestuia un termen-limită pentru depunerea demisiei.

Patru miniştri care-l susţin pe preşedintele Camerei Deputaţilor italieni anunţă că vor părăsi Cabinetul Berlusconi dacă acesta din urmă nu va demisiona. „S-a decis, Berlusconi va găsi luni pe birou demisiile celor patru", a declarat Italo Bocchino, liderul „finianilor" din Camera inferioară a Parlamentului.

Îngrijorare evidentă

Noile mişcări de pe scena politică „de-acasă" l-au surprins pe premierul italian la summitul G20 de la Seul, de unde a replicat imediat că nu va demisiona niciodată şi că „mai bine să înceapă războiul". El i-a cerut încă o dată demisia lui Gianfranco Fini din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Acutizarea conflictului între cei doi foşti aliaţi denotă eşecul negocierilor pe care Umberto Bossi - preşedintele Ligii Nordului - le-a avut cu Fini la începutul săptămânii. Bossi îi propusese acestuia un „armistiţiu" de o lună, răgaz în care s-ar fi adoptat o lege importantă pentru implementarea federalismului fiscal, atât de dorit de formaţiunea xenofobă aflată la guvernare alături de PDL, Liga Nordului.

Vădit preocupat de apropierea „războiului", Berlusconi a făcut un gest fără precedent, care i-a luat prin surprindere atât pe liderii prezenţi la G20, cât şi pe jurnalişti: după încheierea summitului, a plecat mai devreme cu o oră spre Roma, fără să mai ia parte la obişnuita conferinţă de presă sau să mai facă vreo declaraţie. El a evitat şi dialogul cu ziariştii italieni prezenţi la Seul, cărora, în ocazii similare, le oferea interviuri şi declaraţii în exclusivitate.

Potrivit cotidianului „La Repubblica", Berlusconi şi-a creionat deja un parcurs pentru zilele următoare. Luni după-amiază îi va convoca pe responsabilii din Liga Nordului şi din PDL şi vor organiza o şedinţă a Senatului în care Cabinetului Berlusconi să i se acorde (sau nu) un vot de încredere, pe baza unei moţiuni depuse de PDL.

Aproape în acelaşi timp, însă, opoziţia italiană (prin Partidul democrat şi Italia dei Valori) va depune, la Camera Deputaţilor, o moţiune de neîncredere. Drept urmare, săptămâna viitoare s-ar putea dovedi crucială pentru viitorul politic al lui Silvio Berlusconi.

Legea Bugetului, un barometru

Şi tot săptămâna viitoare, şeful Guvernului de la Roma mai are o modalitate de a-şi verifica majoritatea în Parlament: începutul votului pentru adoptarea Legii bugetului pe 2011, care urmează să se termine în jur de 13 decembrie. Surprize neplăcute s-ar putea produce la Camera Deputaţilor, unde Fini are mai mulţi susţinători.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite