Siemens, dată în judecată de OTE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul de corupţie din cadrul companiei se extinde şi în afara Germaniei Operatorul grec de telefonie mobilă OTE a dat în judecată grupul german Siemens, pe care îl acuză că i-a

Scandalul de corupţie din cadrul companiei se extinde şi în afara Germaniei

Operatorul grec de telefonie mobilă OTE a dat în judecată grupul german Siemens, pe care îl acuză că i-a mituit angajaţii în cadrul unui amplu dosar de corupţie.

Este pentru prima dată când o companie străină intentează un proces împotriva concernului industrial german, suspectat că a dat mită în valoare totală de 1,3 milioane de euro pentru a obţine mai multe contracte internaţionale, scrie cotidianul "Süddeutsche Zeitung".

Pentru început, OTE vrea ca tribunalul de mare instanţă de la München să oblige Siemens să-i dezvăluie rezultatele unei anchete interne asupra activităţilor sale din Grecia, unde grupul german a semnat în 1997 un contract cu operatorul de telefonie mobilă în valoare de un miliard de euro.

Politicienii greci, implicaţi

Ulterior, în funcţie de concluziile acestei anchete interne, OTE ar putea cere despăgubiri de la Siemens, compania fiind bănuită că, pentru obţinerea de contracte, a dat mită în valoare de 75 milioane de euro unor responsabili ai OTE.

Parchetul grec desfăşoară din 2006 o anchetă preliminară în legătură cu această afacere. De asemenea, luna trecută a fost deschisă în Grecia o investigaţie judiciară pentru corupţie şi spălare de bani în cadrul unei anchete referitoare la mita care ar fi fost dată de Siemens unor oameni politici greci.

Potrivit cotidianului "To Vima", până la sfârşitul acestei luni, în jur de 40 de persoane ar putea fi puse sub acuzare, printre care şi un membru al conducerii Siemens Grecia.

Investigarea cazurilor, ineficientă

Parlamentul de la Atena a desfiinţat o agenţie independentă care se ocupa cu investigarea cazurilor de spălare de bani în cadrul scandalului legat de presupusa mituire a unor politicieni greci de către Siemens. Legiuitorii au decis înlocuirea agenţiei independente cu una ce va ţine de Ministerul Finanţelor, din cauza faptului că aceasta nu a reuşit să aibă "rezultate semnificative" în cei doi ani de funcţionare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite