Şi vicepreședintele sirian ar fi fugit în Iordania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreședintele sirian, Farouq al-Sharie, ar fi fugit în Iordania, a declarat pentru Al Arabiya purtătorul de cuvânt al Consiliului Revoluționar Superior al Armatei Siriene Libere, Luay al-Miqdad.

Miqdad a mai precizat că doi ofițeri de rang înalt au dezertat din armata siriană, dar nu le-a dat numele.

Sharie ar fi fugit în Iordania.

Luay al-Miqdad afirmă că președintele Bashar al-Assad ar fi pus la cale un scenariu de "ucidere" a lui Sharie și de învinovățire a Armatei Siriene Libere.

Farouq al-Sharie, în vârstă de 74 de ani, este vicepreședinte din 2006.

El a studiat dreptul internațional la Londra și a fost numit ambasador la Roma în 1976.

În 1984 a fost ministru de externe.

La începutul lunii august, premierul sirian, Riad Hijab, a fugit în Iordania și s-a alăturat opoziției.

Damascul dezminte

Regimul sirian a dezminţit informaţiile privind defectarea vicepreşedintelui Faruk al-Sharaa, conform unui comunicat oficial difuzat de postul public de televiziune, preluat de AFP şi Xinhua.

"Faruk al-Sharaa nu s-a gândit niciun moment să părăsească ţăra", a indicat televiziunea siriană, după ce surse rebele preluate de canale arabe de ştiri au anunţat fuga demnitarului sirian în Iordania.

Şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a declarat joi că deţine informaţii conform cărora în curând se vor produce noi dezertări "spectaculoase" în rândul membrilor regimului sirian relatează AFP.

"Potrivit informaţiilor pe care le avem, dar vom vedea dacă acest lucru se confirmă în zilele următoare, se produc alte dezertări spectaculoase", a declarat ministrul în cadrul unei vizite la Beirut.

El a citat "dezertările extrem de spectaculoase", în ultimele săptămâni, ale premierului Riad Hijab, un fost fidel al regimului şi generalului Manaf Tlass, oficialul militar sirian cu cel mai înlat grad care a fost un disident şi un prieten din copilărie al preşedintelui Bashar al-Assad.

"Toate acestea arată că oameni din diferite comunităţi (...) au decis să abandoneze regimul deoarece ei văd că singurul lucru pe care Bashar al-Assad îl face acum este să-şi asasineze propriul popor", a spus Fabius.

"Aceste elemente care se adună nu sunt doar spectaculoase, ci arată că regimul este în descompunere (...) ceea ce dorim, desigur, să se petreacă cât mai repede posibil", a continuat el.

Însă, a avertizat el, prăbuşirea regimului nu trebuie să însemne "o intensificare a extremismului. În acest sens, trebuie ca regimul să fie schimbat şi ca instituţiile să continue să existe. Altfel riscăm să ne confruntăm cu un fenomen ca în Irak".

Statele occidentale au reticenţe faţă de ideea înarmării rebelilor, argumentând că arsenalul ar putea să ajungă pe mâna unor grupări extremiste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite