Şi natura „îl plânge“ pe Kim Jong Il

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fenomene stranii s-au petrecut de la moartea conducătorului, scrie presa comunistă.

„Gheaţa s-a spart pe Lacul Chon, situat pe Muntele Paektu, într-un zgomot asurzitor", atunci când Kim Jong Il a murit sâmbătă, a transmis agenţia oficială de stat a Coreei de Nord,  KCNA.  Apoi „s-a declanşat o furtună de zăpadă".

Muntele Paektu e situat în partea de nord a ţării, în apropiere de frontiera chineză. Acesta e considerat sacru de nord-coreeni, deoarece fondatorul ţării, Kim Ir Sen, tatăl lui Kim Jong Il, a înfiinţat acolo o tabără a gherilei antijaponeze în perioada colonizării Coreei de către Japonia.

Istoriografia oficială a regimului susţine că Kim Jong-il s-a născut pe acest munte în 1942. Potrivit istoricilor străini, liderul mort săptămâna trecută s-a născut în realitate în Siberia, unde tatăl său a fugit din calea trupelor japoneze. Furtuna de zăpadă s-a oprit brusc, marţi dimineaţă, susţine KCNA, lăsând soarele să lumineze vârful acoperit de zăpadă. În acel moment, „semnătura lui Kim Jong Il a apărut pe munte, indicând «Muntele Paektu, munte sacru al revoluţiei»", a transmis agenţia, precizând că fenomenul a durat până spre seară. Ea a adăugat că o licărire a fost observată pe vârful muntelui luni, timp de jumătate de oră, după anunţul privind moartea liderului ţării.

Un cocor „şi-a prezentat omagiile"

KCNA povesteşte o altă „minune a naturii", produsă marţi în apropierea unei statui a fondatorului ţării, Kim Ir Sen, în oraşul Hamhung (nord-est). „Un cocor a zburat de trei ori în jurul statuii înainte de a se aşeza pe un copac. Cocorul a rămas nemişcat mult timp, cu capul plecat, înainte de a zbura spre Phenian", capitala ţării, potrivit agenţiei nord-coreene. Văzând acest fenomen, mai mulţi oficiali locali au afirmat că „acel cocor părea întristat de moartea lui Kim Jong Il, fiul cerului".

Nord-coreenilor li s-a cerut de către autorităţi să-şi prezinte omagiile de trei ori pe zi faţă de liderul defunct Kim Jong Il, pentru a-şi arăta loialitatea faţă de dinastia comunistă, a afirmat, un expert sud-coreean, citat de AFP.

După decesul în 1994 al tatălui lui Kim Jong Il, fondatorul Coreei de Nord, Kim Ir Sen, o singură plecăciune pe zi era suficientă, a explicat Kim Young Su, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Sogang din Seul. Specialist pe tema Coreei de Nord, Young Su a intervievat numeroşi refugiaţi nord-coreeni despre regimul comunist de la Phenian.

„Nord-coreenii ştiu că cu cât îşi arată mai mult durerea cu atât este mai bine. Ceremoniile de doliu sunt într-o anumită manieră constrânse şi organizate", a subliniat el. Conform profesorului, faptul că autorităţile au cerut populaţiei să se încline de trei ori pe zi pare să indice că loialitatea faţă de Kim Jong Il este mai slabă decât cea faţă de tatăl său.

"Nord-coreenii trebuie să-şi exprime durerea cât mai intens cu putinţă atunci când moare liderul lor suprem, pentru a evita orice suspiciune privind loialitatea lor."
Kim Young Su
profesor de ştiinţe politice la Universitatea Sogang din Seul

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite