Şi-au văzut moartea prin obiectivul camerei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tim Hetherington, un celebru fotoreporter nominalizat la Oscar pentru un documentar despre Afganistan, şi Chris Hondros, fotoreporter la Getty Images, au fost ucişi în oraşul Misrata. Cei doi veniseră din fieful rebelilor, Benghazi, ca să se documenteze despre luptele din Misrata. Alţi doi jurnalişti au fost şi ei grav răniţi.

Tragedia s-a petrecut în oraşul-port din estul ţării, care se află sub controlul rebelilor, de mai multe săptămâni, dar este asediat de trupele fidele colonelului Muammar Gaddafi. Ieri, o ploaie de bombe a început să cadă peste întregul oraş. Jurnaliştii mergeau pe linia „frontului", către capătul străzii Tripoli, în vestul oraşului Misrata. Locul a fost lovit de o rachetă, spune un localnic care doreşte să fie numit doar „Mahomed", conform CNN. Jurnaliştii ajunseseră sâmbătă în Misrata cu ajutorul unei bărci, venind dinspre fieful rebelilor, Benghazi. Abia ajunşi, şi-au găsit timp să facă sandvişuri pentru refugiaţi.

2. Imagine din documentarul „Restrepo” al lui Hetherington



Panos Pictures, agenţia pentru care lucra Hetherington, a confirmat că familia fotoreporterului a fost anunţată. Cei doi au fost ucişi de o grenadă în timp ce fotografiau în apropiere de linia frontului. Ultima postare pe Twitter a lui Hetherington a fost făcută marţi. „În oraşul libian asediat Misrata, cad peste tot obuze ale forţelor lui Gaddafi. Nici urmă de NATO".

image

3. Hetherington, în mijlocul rebelilor libieni



Hetherington era de origine britanică, dar locuia în Brooklyn (New York). El primise în acest an o nominalizare la Oscar pentru filmul „Restrepo", un documentar pe care l-a realizat în 2007 în Afganistan, împreună cu jurnalistul Sebastian Junger. El a mai lucrat în Afganistan şi în 2009, cu jurnaliştii Anderson Cooper  şi Sanjay Gupta, de la CNN. Hetherington era un om modest şi un gentleman, capabil să surprindă imagini uimitoare dintr-un conflict, îl descrie expertul în securitate Peter Bergen.

image

4. Poza pentru care a fost nominalizat la Pulitzer Chris Hondros - conflictul din Liberia



Celălalt fotoreporter ucis, Chris Hondros, a decedat în urma rănilor suferite, la câteva ore după atac, a anunţat Getty Images, agenţia pentru lucra.
 „Getty Images confirmă cu tristeţe moartea fotografului său Chris Hondros, ucis în timp ce transmitea de la evenimentele din Libia, la 20 aprilie", a anunţat agenţia într-un comunicat.

image

5. Fotografiile lui Hondros au devenit emblematice pentru conflict



Ultima fotografie

Ieri, o fotografie realizată de Chris Hondros ocupa prima pagină a cotidianului „Washington Post". Aceasta prezintă un gropar care sapă un mormânt într-un cimitir din Misrata. Hondros a fost nominalziat în 2004 la premiul Pulitzer pentru o fotografie dintr-un alt teatru de război - Liberia. La rândul lui, Hondros trimisese cu câteva ore înainte de moarte un email, prin care îşi anunţa familia: „sunt bine, mă bucur de misiune şi am obţinut câteva fotografii bune", potrivit CNN. Chris Hondros a fost trimis să acopere, vizual, conflictele din Kosovo, Sierra Leone, Nigeria.

„Hondros îşi dădea seama de riscuri şi încerca să le diminueze pe cât posibil. Aşa că atunci când călătoream cu Chris, ne luam toate precauţiile pe care ni le puteam lua", povesteşte Greg Camp-bell, prieten şi confrate al fotoreporterului. 

În acelaşi atac de la Misrata au fost răniţi alţi doi fotoreporteri: britanicul Guy Martin, un freelancer care lucra pentru agenţia Panos, şi americanul Michael Brown, care lucra pentru Corbis. După două luni de conflict între forţele lui Muammar Gaddafi şi rebeli, patru jurnalişti au murit şi peste zece au fost deţinuţi sau declaraţi dispăruţi.

Tim Hetherington

image

Fotoreporterul şi producătorul Tim Hetherington (40 de ani) lucra pentru Panos Pictures şi revista „Vanity Fair", care îl descrie drept un jurnalist „respectat de confraţi pentru curajul şi camaraderia sa". Avea şi cetăţenie americană, dar şi-o păstrase şi pe cea britanică. A fost nominalizat la Oscar pentru documentarul „Restrepo", despre Afganistan.

Chris Hondros

image

Chris Hondros (41 de ani) a murit la spital: atacul i-a provocat o rană la cap ce i-a fost fatală. Se pregătea să se căsătorească. În 2005 a câştigat medalia de aur Robert Capa pentru fotografiile făcute în Irak. În 2004 a fost finalist pentru Premiul Pulitzer, pentru „pozele puternice şi curajoase despre rebeliunea sângeroasă din Liberia".

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite