Sfârşitul lui Olmert

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzat de corupţie, premierul israelian va demisiona în septembrie Anunţul viitoarei demisii a prim-ministrului Ehud Olmert a aruncat Israelul în incertitudine, intensificând lupta

Acuzat de corupţie, premierul israelian va demisiona în septembrie

Anunţul viitoarei demisii a prim-ministrului Ehud Olmert a aruncat Israelul în incertitudine, intensificând lupta politică pentru succesiunea sa.

Cercetat în mai multe dosare de corupţie, premierul israelian a declarat că nu va mai candida pentru funcţia de preşedinte al Kadima, partidul aflat la guvernare, în cadrul alegerilor primare care vor avea loc pe 17 septembrie.

Deşi a recunoscut că a făcut greşeli, Ehud Olmert şi-a susţinut încă o dată nevinovăţia. El va fi audiat astăzi pentru a patra oară, în ancheta referitoare la acuzaţiile de luare de mită şi fraudă.

"Mă voi retrage din funcţie aşa cum trebuie, onorabil, corect şi responsabil, aşa cum am acţionat în tot timpul mandatului meu", a subliniat el. "Apoi, îmi voi dovedi nevinovăţia", a încheiat premierul israelian cel mai anchetat de justiţie.

Potrivit legislaţiei, preşedintele Shimon Peres îl va însărcina pe viitorul lider al Kadima să formeze guvernul. În cazul în care guvernul propus nu primeşte votul Parlamentului, şeful statului poate desemna un alt premier.

Doi pentru Kadima

Principalii candidaţi la şefia Kadima sunt ministrul de externe, Tzipi Livni, şi cel al transporturilor, Shaul Mofaz. Sondajele îi acordă un uşor avantaj lui Livni în faţa lui Mofaz, considerat adeptul unei abordări mai dure.

După anunţul lui Olmert, din ce în ce mai mulţi deputaţi ai Kadima şi-au exprimat sprijinul pentru Livni. Cei doi au precizat că ar dori crearea unui guvern de uniune naţională, la care să participe inclusiv principalul partid din opoziţia de dreapta, Likud.

Reîntoarcerea lui Netanyahu

Şeful Likud, fostul premier Benjamin Netanyahu, a respins însă acest scenariu, pledând pentru alegeri anticipate.

Dorinţa sa este justificată, ţinând cont de ultimele sondaje de opinie. "Bibi" ar obţine 36% din voturi, dacă ar candida împotriva lui Tzipi Livni, care ar fi votată de doar 24,6% dintre alegători. Netanyahu ar câştiga şi în faţa lui Shaul Mofaz sau a ministrului apărării, Ehud Barak.

Acest guvern şi-a încheiat misiunea. Nu contează cine va fi la conducerea Kadima. Dacă voi fi ales, voi forma un guvern de uniune.
Benjamin Netanyahu,
preşedintele Likud

Vreau să fiu premier pentru a face schimbări, întrucât opinia publică nu mai are încredere în politicieni
Tzipi Livni,
ministru de externe

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite