Sezon de vânătoare la WikiLeaks

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presiunile la adresa fondatorului Julian Assange cresc pe zi ce trece, iar site-ului i se pun beţe în roate. După publicarea a doar 0,27% din telegramele intrate în posesia WikiLeaks, „aventurile“ australianului par rupte dintr-un film de spionaj.

În timp ce unii lideri republicani din SUA cer ca fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, să fie acuzat de înaltă trădare, mai multe instituţii americane au început să interzică accesul angajaţilor la site.

De altfel, Casa Albă a ordonat organismelor guvernamentale americane să ia măsuri pentru ca angajaţii care nu dispun de o autorizaţie să nu poată avea acces la WikiLeaks de la calculatoarele profesionale. „Recenta publicare de documente ale administraţiei americane de către WikiLeaks a generat pagube pentru securitatea noastră naţională", se explică în mesajul adresat agenţiilor federale.

La Casa Albă doar câteva persoane mai pot intra pe site-ul mutat pe un domeniu elveţian, iar biblioteca Congresului, cunoscută a fi „un templu al cunoaşterii şi al deschiderii", precum şi un bastion al independenţei faţă de puterea executivă, a blocat şi ea accesul la WikiLeaks, nu numai pentru angajaţi, ci şi pentru cititori, inclusiv pentru cei care foloseau serviciul de wireless.

Citiţi şi:

WikiLeaks: În 2009 am fost aproape de un dezastru nuclear

Arestarea fondatorului WikiLeaks este iminentă. Acuzaţii: abuz sexual şi nefolosirea prezervativului

WikiLeaks: Liderii români, scanaţi de SUA

Site-ul care continuă să publice documente secrete ale diplomaţiei americane a pus pe jar şi companiile care au contracte cu administraţia de la Washington. Cei mai importanţi furnizori ai Pentagonului se gândesc la instituirea unor măsuri de securitate pentru a împiedica orice contact între angajaţii lor şi colaboratorii lui Assange.

Un Tom Sawyer australian

Serviciul de plată online PayPal a blocat transferurile financiare în beneficiul WikiLeaks, pe motiv că politicile sale comerciale interzic „folosirea serviciului de plată pentru a încuraja, promova sau facilita orice activitate ilegală".

O măsură similară fusese luată în octombrie de un alt serviciu de plată online, Moneybookers. Mai căutat în prezent decât liderul reţelei Al-Qaida, Julian Assange, care nu a mai fost văzut în public din 4 noiembrie, a povestit pentru „New Yorker" că întâmplările tinereţii sale seamănă cu aventurile lui Tom Sawyer.

Pentru a scăpa de un fost amant violent, mama sa ducea o viaţă nomadă, deşi avea doi copii. Pe când Julian avea 14 ani, s-au mutat de 34 de ori. Imposibil pentru tânărul australian să frecventeze şcoala în mod regulat. Aşa că a fost un autodidact, vizitând foarte des bibliotecile. Geniu informatic, Assange a fost suspectat de participare la piratarea sistemului informatic al NASA, la sfârşitul anilor '80. S-a înscris la Facultatea de Fizică a Universităţii din Melbourne, dar s-a plictisit repede.

După lecturi precum „Procesul" de Kafka sau „Zero şi Infinit" a lui Arthur Koestler, Assange a ajuns la concluzia că lumea nu este teatrul unei confruntări între dreapta şi stânga, ci între individul neajutorat şi instituţiile complet dezumanizate. După părerea lui, secretul şi ipocrizia reprezintă bazele puterii.

În 2006, după ce a publicat primul document confidenţial - despre războiul civil din Somalia -, Assange mărturisea AFP că are trei scopuri: „eliberarea presei, dezvăluirea abuzurilor şi salvarea unor documente ce vor face istorie". În acest demers, australianul de 39 de ani este ajutat de o reţea impresionată de colaboratori, printre care disidenţi chinezi, matematicieni, militanţi pentru drepturile omului sau piraţi cibernetici.

„Sex pe nepregătite"

Mandatul internaţional de arestare emis pe numele lui Assange nu este pentru viol, ci pentru „sex pe nepregătite", o infracţiune ce se pedepseşte în Suedia cu circa 500 de euro. Acuzaţia survine după ce prezervativul folosit de Assange s-a rupt în timpul actului sexual.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite