Serbia nu va organiza alegeri municipale în Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serbia nu va organiza alegeri locale în municipalităţile cu populaţie majoritar sârbă din Kosovo pe 6 mai, concomitent cu alegerile generale sârbe, deoarece misiunea ONU (MINUK) a refuzat să se implice, a anunţat astăzi o sursă oficială, relatează AFP.

"Am primit un răspuns negativ din partea MINUK cu privire la organizarea de alegeri locale (în Kosovo), iar Serbia nu le va organiza", a declarat ministrul sârb pentru Kosovo Goran Bogdanovici, citat de agenţia oficială Tanjug.

În martie, Belgradul a solicitat în mod oficial ajutorul MINUK în vederea organizării acestui scrutin în Kosovo, o ţară cu populaţie majoritar albaneză care şi-a proclamat unilateral independenţa faţă de Serbia în 2008.

MINUK a răspuns că, "din cauza circumstanţelor de pe teren", "nu va fi în măsură să le organizeze".

Misiunea ONU a fost staţionată în Kosovo în urma conflictului din 1998-1999 dintre forţele sârbe şi Armata de Eliberare a Kosovo (UCK), gherila separatistă albaneză.

Bogdanovici a subliniat că decizia de a nu organiza alegeri locale în municipalităţile din Kosovo "nu înseamnă abandonarea instituţiilor sârbe" din această ţară, căreia Belgradul refuză să-i recunoscă independenţa.

De la proclamarea independenţei Kosovo, Belgradul a menţinut o administraţie paralelă în regiunile cu populaţie majoritar sârbă, în special în nord, finanţând consilii municipale, şcoli şi spitale.

Autorităţile de la Priştina au calificat ca "inacceptabilă" intenţia iniţială a Belgradului de a organiza alegeri locale pe teritoriul lor.

De obicei, atunci când autorităţile kosovare organizează alegeri, acestea sunt boicotate de etnicii serbi din ţară, informează Mediafax.

Serbia urmează să organizeze pe 6 mai alegeri prezidenţiale, parlamentare, locale şi regionale - în provincia Voivodina.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite