Serbia îngheaţă relaţiile cu Occidentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Belgrad şi-au chemat ambasadorii din ţările care au recunoscut independenţa Kosovo. La două zile de la apariţia statului kosovar, Serbia şi-a rechemat ambasadorii din

Autorităţile de la Belgrad şi-au chemat ambasadorii din ţările care au recunoscut independenţa Kosovo.

La două zile de la apariţia statului kosovar, Serbia şi-a rechemat ambasadorii din ţările care l-au recunoscut, aşa cum avertizase. Riposta autorităţilor de la Belgrad vine cu o zi înainte de o manifestaţie de amploare programată în capitala Serbiei.

Ambasadorul sârb în Statele Unite, ţară considerată responsabilă de pierderea Kosovo, a fost primul rechemat, urmat de cei din Turcia şi Franţa. Rechemarea diplomaţilor sârbi nu înseamnă însă că omologii lor la post la Belgrad trebuie să părăsească Serbia, a precizat vicepremierul Bozidar Djelici.

Pe de altă parte, mâine va avea loc la Belgrad cea mai mare manifestaţie din istoria recentă a Serbiei. Reuniţi în jurul sloganului "Kosovo este Serbia", manifestanţii se vor strânge în faţa parlamentului, iar apoi se vor îndrepta către catedrala Sfântul Sava din Belgrad.


O serie de analişti au estimat că atitudinea inflexibilă a Serbiei şi îngheţul diplomatic cu Statele Unite şi Uniunea Europeană riscă să întârzie apropierea ţării de Europa Celor 27, deşi Belgradul era pe punctual de a semna Acordul de Stabilizare şi Asociere, primul pas spre aderare.


Susţinerea pentru liderii kosovari creşte


Între timp, diplomaţi ai Turciei, Franţei şi Marii Britanii au stabilit oficial relaţii diplomatice cu Priştina, iar liderii kosovari le-au mulţumit primelor ţări care au recunoscut independenţa Kosovo. Mustafa Sarnic, reprezentantul Ankarei, a fost primul care a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui kosovar Fatmir Sejdiu şi premierului Hashim Thaci, la o zi de la proclamarea independenţei. Au urmat reprezentantul Marii Britanii, David Blunt, şi omologul său francez, Delphine Borione.

În total circa 20 de state din UE s-au declarat pregătite să recunoască independenţa Kosovo, dar altele au repetat că nu vor face acest lucru. SUA, Marea Britanie, Franţa, Turcia, Australia, Taiwan au recunoscut deja oficial noul stat, pasul urmând să fie făcut azi şi de Germania.

Autorităţile kosovare au primit ieri şi prima vizită oficială după independenţă. Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate comună (UE), Javier Solana, a sosit la Priştina, unde s-a întâlnit cu preşedintele Fatmir Sejdu şi cu premierul Hashim Thaci.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite