Serbia: începe lupta între palate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Preşedintele proaspăt ales, Boris Tadici, ar putea declanşa alegeri anticipate pentru a scăpa de premierul naţionalist Voislav Koştuniţa. Serbia a făcut încă un pas către integrarea

>> Preşedintele proaspăt ales, Boris Tadici, ar putea declanşa alegeri anticipate pentru a scăpa de premierul naţionalist Voislav Koştuniţa.

Serbia a făcut încă un pas către integrarea în Uniunea Europeană după ce alegătorii l-au preferat pe moderatul Boris Tadici în faţa radicalului Tomislav Nikolici, în alegerile prezidenţiale de la sfârşitul săptămânii trecute.

Tadici a obţinut 50,5% din numărul voturilor, faţă de contracandidatul său, care a primit doar 47,9% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare. "Adevărul", prin trimisul său special, vă va ţine în continuare la curent cu mersul evenimentelor, cu reportaje şi informaţii exclusive din acest punct fierbinte al Balcanilor.

Acest scor înseamnă că Belgradul are mai multe şanse să nu întoarcă spatele UE, indiferent de ceea ce se va întâmpla cu independenţa Kosovo, şi să coopereze cu Tribunalul Penal Internaţional de la Haga.

"Îi felicit pe toţi cetăţenii Serbiei pentru că suntem o democraţie europeană. Am arătat multor state membre ale UE potenţialul democratic al ţării noastre", a declarat Tadici la aflarea rezultatelor.

Actualul şi viitorul preşedinte se opune independenţei Kosovo, dar este deschis ideii ca Bruxelles-ul să trimită o nouă misiune în provincie şi doreşte să coopereze cu UE şi Statele Unite - care susţin independenţa provinciei - pentru a rezolva problema.

"Adresăm sârbilor din Kosovo mesajul că nu îi vom abandona niciodată. Nu dorim rău nimănui, dorim pace, dar cerem ca Serbia să fie respectată", le-a spus Tadici susţinătorilor săi. Preşedintele reales va depune cel mai probabil jurământul în faţa parlamentului de Ziua Naţională, pe 15 februarie.


Coaliţia guvernamentală, în pericol


Potrivit analiştilor, alegerea prooccidentalului Tadici pune sub semnul întrebării supravieţuirea coaliţiei guvernamentale. "Nu există câştigător", a declarat Dragoljub Zarkovici, editor-şef al publicaţiei "Vreme". "Oficial, se pare că Tadici va fi preşedinte în următorii cinci ani, dar învingătorul moral este Nikolici", a subliniat el.


Zarkovici susţine că acest scor ilustrează ruptura din societatea sârbă, la şapte ani de la îndepărtarea lui Miloşevici. Sârbii par încă divizaţi între naţionalism şi cursul proeuropean.

În ultimul an, premierul sârb Vojislav Koştuniţa l-a făcut pe Tadici, partener în coaliţie, să pară lipsit de importanţă, adoptând o linie lipsită de compromisuri în privinţa Kosovo, susţinută de Rusia, în timp ce şeful statului prefera o abordare echilibrată.


Koştuniţa vrea o abordare dură în ceea ce priveşte independenţa provinciei, inclusiv sancţiuni diplomatice împotriva Occidentului, respingerea UE şi măsuri de blocare a economiei Kosovo. În urmă cu câteva zile, el anunţase că nu va susţine realegerea lui Tadici. Dacă Nikolici ar fi devenit preşedinte, Koştuniţa şi-ar fi asigurat susţinerea pentru o politică de confruntare, dar Tadici vrea ca Serbia să se concentreze pe viitoarea prosperitate şi să urmeze calea spre integrarea în UE.


Lupta pe tema drumului ce va fi ales de‑abia acum începe. Partidul Democrat, al lui Tadici, "va ameninţa cu alegeri legislative anticipate, iar Koştuniţa va contracara cu formarea unui guvern cu radicalii lui Nikolici", spun analiştii.


Sunt şi experţi care se îndoiesc de un asemenea scenariu. "Koştuniţa nu va mai putea avea ultimul cuvânt în legătură cu tot ce ţine de guvern. Preşedintele va avea acum o mai mare influenţă", susţine analistul Dragan Bujosevici.


Verde pentru investiţiile străine


Victoria lui Boris Tadici poate deschide calea investiţiilor străine şi private în această ţară, a afirmat preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Jean Lemierre, citat de AFP. El şi-a exprimat speranţa că votul sârbilor de duminică va fi "o cheie pentru deblocarea potenţialului enorm al regiunii" şi a dat asigurări că investitorii văd "în manieră pozitivă" această evoluţie. BERD este cel mai important investitor în Serbia, cu peste un miliard de euro.


Preşedintele BERD a mai afirmat că Belgradul trebuie să asigure o tranziţie cât mai facilă în Kosovo, care se pregăteşte să îşi declare unilateral independenţa. Analiştii afirmă că alegerile au evidenţiat aspectele economice şi rezultatul a ilustrat nivelul cel mai scăzut de susţinere pentru reforme, în urma cărora puţini sârbi au avut de profitat.


Românii din Serbia speră că îşi vor recăpăta drepturile


Preşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Pedrag Balaşevici, a recunoscut, ieri, într-o declaraţie făcută Rompres, că, dacă democratul Boris Tadici nu ar fi câştigat alegerile prezidenţiale, exista riscul blocării accesului Serbiei la structurile euroatlantice.


"Reformele, desigur, au afectat, în ultimii ani, nivelul de trai al populaţiei. Din această cauză s-au creat multe nemulţumiri pe care cu siguranţă Boris Tadici va şti cum să le gestioneze şi să redea demnitatea celor care l-au reales pentru un mandat de cinci ani în funcţia de preşedinte al Serbiei", a precizat Balaşevici.


În acelaşi context, Balaşevici şi-a exprimat speranţa că, datorită sprijinului acordat la alegerile prezidenţiale lui Boris Tadici, cei peste 45.000 de români declaraţi oficial la recensământul din aprilie 2002 în Serbia de nord şi sud-est îşi vor recăpăta drepturile minoritare: slujbe religioase şi învăţământ în limba română şi conservarea şi protejarea identităţii naţionale.


Moscova nu este deranjată de realegerea lui Tadici


Rusia este pregătită să continue să lucreze cu preşedintele sârb reales duminică, Boris Tadici, deşi adversarul învins al acestuia, Tomislav Nikolici, pleda pentru o relaţie mai apropiată cu Moscova, a declarat ieri un înalt oficial din parlamentul rus.

"Rusia a rămas în mod vizibil neutră în această poveste. Este gata să lucreze cu orice preşedinte sârb, din moment ce acesta este susţinut de populaţia ţării", a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat, Konstantin Kosaciov, citat de RIA Novosti.

Nikolici şi-a recunoscut înfrângerea

Candidatul Partidului Radical Sârb, Tomislav Nikolici, şi-a recunoscut înfrângerea în faţa preşedintelui în exerciţiu, Boris Tadici, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Serbia. "Se pare că Tadici a câştigat cu o diferenţă în jur de două procente.

Dacă acest lucru se confirmă, îl felicit. O să mai avem multe de spus în politică şi îmi pare rău că această putere va mai rămâne la conducerea Serbiei pentru o perioadă de timp", a spus Tomislav Nikolici într-o conferinţă de presă la sediul partidului său. El a transmis Rusiei să continue să susţină Serbia indiferent cine a ieşit învingător, iar oficialilor europeni a dorit să le spună "să ne primească întregi", referindu-se la aderarea ţării la UE cu tot cu regiunea Kosovo.

Belgradul, mai aproape de UE

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (foto), l-a felicitat ieri pe preşedintele sârb Boris Tadici pentru realegerea sa. "Ziua de ieri a adus în Serbia o victorie în favoarea democraţiei şi a valorilor europene", a spus el într-un mesaj pentru Tadici.

"Victoria dumneavoastră intervine într-un moment critic pentru Serbia şi pentru balcani. Sunt încrezător că Serbia va continua să joace un rol constructiv în problemele actuale şi va contribui la asigurarea stabilităţii în regiune", a adăugat Barroso. "Sperăm în accelerarea progreselor Serbiei spre o integrare în UE", a subliniat el, declarând că aşteaptă cu nerăbdare semnarea, joi, a unui "acord politic de cooperare" UE - Serbia.

Însă el a reamintit că încheierea cu Belgradul a unui acord de asociere şi stabilizare, prim pas spre integrarea în UE, depinde de anumite condiţii, mai ales de "deplina cooperare cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie". Săptămâna trecută, UE a propus Serbiei semnarea unui "acord politic de cooperare" cu un conţinut destul de vag. Aproape toate ţările din UE doreau semnarea unui veritabil acord de asociere, dar Olanda s-a opus, cerând ca Belgradul să demonstreze o deplină cooperare cu TPI.

Plan albanez pentru Kosovo


Albania a pregătit un plan de măsuri prin care vrea să preîntâmpine o eventuală destabilizare a Kosovo după aşteptata proclamare a independenţei acestei provincii, a anunţat ministrul de externe albanez, Lulzim Basha. Conform unor relatări de presă anterioare, acest plan include, în primul rând, măsuri de ordin practic, cum ar
fi aprovizionarea cu energie a Kosovo, care depinde acum în mare măsură de Serbia. După discuţiile cu Basha, atât preşedintele Kosovo, Fatmir Sejdiu, cât şi premierul Hashim Thaci au făcut aluzie la o iminentă declarare a independenţei provinciei, calificată drept "o simplă formalitate".


Potrivit lui Thaci, data acestei proclamări a fost deja stabilită, următorul pas fiind anunţarea sa, care, potrivit presei, ar putea interveni în această săptămână.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite