Serbia, alegeri pe fondul crizei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte milioane de sârbi sunt chemaţi duminică la urne pentru alegerile prezidenţiale, legislative, locale şi regionale în Voivodina în care se vor înfrunta tabăra proeuropeană a preşedintelui în exerciţiu Boris Tadici şi naţionaliştii populişti conduşi de Tomislav Nikolici, pe fondul unei economii în criză şi a unui şomaj galopant.

Pentru prima dată de la destrămarea Iugoslaviei la începutul anilor '90, campania a fost dominată de mize economice şi de aderarea la UE, notează AFP. Tadici, care a condus Serbia - izolată politic şi economic în anii '90 - spre Uniunea Europeană, a prezentat un „plan în cinci puncte", având ca element de bază integrarea în UE şi dezvoltarea economică bazată în special pe agricultură. Serbia a obţinut în martie statutul de candidat pentru aderarea la UE.

La rândul său, Nikolici a promis să crească impozitele pentru bogaţi şi să redistribuie banii către cei defavorizaţi precum şi să atragă investiţii, în special pentru sectorul agricol şi industrial. „Vom reevalua toate privatizările fostelor companii de stat şi vom reda poporului ce îi aparţine", a afirmat Nikolici.

Proeuropenii şi populiştii, pe primele locuri

Ultimele sondaje arată că formaţiunile lui Nikolici şi Tadici sunt pe primele locuri, cu 33,5 şi, respectiv, 28,3 la sută din intenţiile de vot la scrutinul parlamentar. Cei doi se vor confrunta în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 20 mai, pe care Tadici ar urma să îl câştige.

Niciuna dintre cele două formaţiuni nu va putea forma singură o nouă majoritate, iar socialiştii lui Iviţa Dacici vor juca din nou rolul de „partid balama", ca şi în alegerile din 2008. Partidul lui Dacici ar urma să îl susţină din nou pe cel al lui Tadici în formarea Guvernului. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite