Preşedintele Serbiei: „Nu a existat un genocid la Srebreniţa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele sârb, Tomislav Nikolici, a declarat că nu a existat un genocid la Srebreniţa, în estul Bosniei, unde forţele sârbe bosniace au masacrat aproximativ 8.000 de musulmani bosniaci, în iulie 1995. Afirmația a fost făcută într-un interviu acordat televiziunii de stat din Muntenegru, relevă AFP.

„Nu a existat un genocid la Srebreniţa. Este foarte dificil să probezi în faţa unui tribunal că un eveniment a luat forma unui genocid", a declarat noul preşedinte sârb, care a depus jurământul joi.

„O mare crimă a avut loc la Srebreniţa, comisă de sârbi, membri ai poporului sârb. Trebuie să îi găsim, să îi judecăm şi să îi pedepsim", a continuat, totuşi, Nikolici, fost aliat al defunctului președinte Slobodan Miloșevici.

În iulie 1995, către sfârşitul Războiului din Bosnia (1992-1995), forţele sârbe din Bosnia au masacrat aproximativ 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani la Srebreniţa, un măcel considerat genocid de către justiţia internaţională, notează Mediafax.

Radovan Karadgici şi Ratko Mladici, foştii lideri ai sârbilor din Bosnia, sunt judecaţi, în prezent, pentru genocid de către Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, în special pentru rolul pe care l-au avut în masacrul de la Srebreniţa.

Mai mulți oficiali de rang înalt din cadrul armatei sârbilor din Bosnia au fost deja condamnaţi de către justiţia internaţională pentru rolul lor în acest masacru, considerat cel mai mare din Europa de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent.

Tomislav Nikolici, un fost ultranaţionalist care, fără să abandoneze retorica populistă, s-a reorientat către Vest şi a promovat integrarea europeană, a fost ales, spre surpriza generală, preşedinte al Serbiei la 20 mai, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în care l-a înfruntat pe proeuropeanul Boris Tadici.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite