Apărarea lui Ratko Mladici cere amânarea procesului și schimbarea președintelui completului de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocații care îl reprezintă pe Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, cer recuzarea magistratului olandez care prezidează completul de judecată, pe care îl acuză că este părtinitor. Totodată, apărarea vrea ca procesul, ce urmează să înceapă miercuri, să fie amânat.

„Apărarea cere cu respect recuzarea judecătorului Alphons Orie pentru a fi restabilită integritatea procedurii", afirmă Branko Lukici, avocatul lui Mladici, într-o cerere publicată pe site-ul Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, cu sediul la Haga, transmite AFP, preluată de Mediafax.

Potrivit apărării fostului general, judecătorul Alphons Orie nu poate fi imparţial deoarece a condamnat în trecut mai mulţi foşti subordonaţi ai lui Mladici.

În cererea sa de 41 de pagini, apărarea atrage atenția și asupra naționalității judecătorului.

Subiectul este adus în discuție în contextul în care, după masacrul de la Srebrenița din 1995, de care este învinuit Mladici, trupele olandeze de menținere a păcii aflate în zonă au fost acuzate că nu au făcut suficiente eforturi pentru a împiedica uciderea a circa 8.000 de bărbați și băieți musulmani.

Pe cale de consecință, apărarea cere tribunalului să amâne deschiderea procesului prevăzută miercuri dimineaţă, notează BBC.

Procesul pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război al lui Ratko Mladici urma să înceapă cu declaraţia de deschidere a Biroului procurorului. Audierea primului martor era programată pentru data de 29 mai.

Arestat la 26 mai 2011 în Serbia, după ce a fugit de justiţia internaţională 16 ani, Ratko Mladici, în vârstă de 69 de ani, este vizat de 11 capete de acuzare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite