Separatiştii din Québec câştigă legislativele, dar fără majoritate absolută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Separatiştii din formaţiunea de centru-stânga Parti Québécois (PQ) au câştigat, marţi, alegerile legislative şi vor reveni în fruntea provinciei francofone canadiene după o perioadă de nouă ani, potrivit estimărilor postului privat de televiziune TVA şi ale Radio-Canada, informează AFP.

Şefa PQ, Pauline Marois, în vârstă de 63 de ani, va forma viitorul guvern şi va deveni astfel prima femeie prim-ministru din istoria Québecului.

La anunţul făcut mai întâi de TVA, susţinătorii PQ au izbucnit în strigăte de bucurie, fluturând steaguri cu flori de crin în sala de concerte din Montréal unde Pauline Marois urma să ia cuvântul în cursul serii, informează Agerpres.

Potrivit postului de televiziune citat, Parti Québécois a obţinut 59 de mandate, număr insuficient pentru a deţine majoritatea absolută (63 de voturi), astfel încât şefa separatiştilor va trebui să conducă un guvern minoritar.

Scrutinul a fost mai degrabă un referendum împotriva premierului în exerciţiu, Jean Charest, liderul Partidului Liberal din Québec.

Uzat de cei nouă ani la putere, de acuzaţii de corupţie şi uriaşe proteste studenţeşti în primăvară, Charest a agitat în ultimele zile de campanie spectrul independenţei provinciei şi al "haosului" ce ar putea fi antrenat de aceasta

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite