Separatiştii georgieni, calmaţi la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii provinciilor separatiste Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria au adoptat ieri o poziţie moderată la summitul CSI. Ei nu au solicitat şefilor de stat şi de guvern ai CSI recunoaşterea

Liderii provinciilor separatiste Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria au adoptat ieri o poziţie moderată la summitul CSI. Ei nu au solicitat şefilor de stat şi de guvern ai CSI recunoaşterea independenţei provinciilor. Schimbarea de atitudine a venit după ce preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a afirmat că Rusia nu susţine demersul lor.

"Regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud nu intenţionează să solicite şefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente recunoaşterea lor, la summitul informal de vineri de la Moscova al acestei organizaţii", a declarat ieri pretinsul preşedinte al Abhaziei, Serghei Bagapş, citat de Interfax.

Declaraţiile liderului abhazian vin ca răspuns la un articol din presa rusă de ieri, în care se afirma că cele trei regiuni separatiste vor cere la Moscova independenţa faţă de Georgia, respectiv Republica Moldova. Informaţiile veneau chiar de la liderul osetian Eduard Kokoitî.

"Desfăşurăm o muncă serioasă de pregătire. Aşa cum am spus, Abhazia şi Osetia de Sud vor cere Rusiei, statelor CSI şi ONU recunoaşterea independenţei lor peste câteva zile", preciza Bagapş în interviul acordat "Nezavisimaia Gazeta". Schimbarea poziţiei celor trei lideri se suprapune schimbării de perspectivă de la Moscova. Astfel, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, declara, joi seară, după întâlnirea cu preşedintele rus Vladimir Putin, că Moscova nu va susţine independenţa celor trei provincii.


Ameninţarea cu precedentul


"De facto, Kosovo creează un precedent", declara, în urmă cu câteva zile, preşedintele Abhaziei, Serghei Bagapsh. "Dacă cineva crede că Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria se vor opri după recunoaşterea Kosovo, atunci face o mare greşeală", ameninţa autointitulatul preşedinte al provinciei separatiste abhaze. "Independenţa Kosovo era un lucru pe care îl aşteptam.

Este finalul unui drum, pe care noi am pornit în urmă cu 17 ani", susţine, la rândul său, liderul Osetiei de Sud, Eduard Kokoiti.


Existenţa acestor provincii separatiste depinde în primul rând de Moscova, astfel încât este de aşteptat ca Rusia să îşi impună punctul de vedere în această chestiune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite