Separatismul ia avânt în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Belgia, separatiştii flamanzi sunt marii câştigători ai alegerilor locale şi cer confederaţie. Premierul britanic, David Cameron, a semnat acordul ce prevede organizarea unui referendum privind independenţa Scoţiei.

Partidul Naţionalist Flamand (NVA), care vrea să divizeze Belgia, este principalul câştigător al alegerilor locale din ţară şi a devenit cea mai importantă forţă politică din partea flamandă, potrivit rezultatelor parţiale, citate de BBC.

Liderul separatiştilor flamanzi, Bart De Wever, a câştigat mandatul de primar al oraşului Anvers, cel de-al doilea port ca mărime din Europa.

Potrivit BBC, De Wever va încerca acum să consolideze succesul partidului, pentru a-i înfrunta pe socialiştii premierului Elio di Rupo la alegerile naţionale din 2014.

Presa internaţională scrie că succesul separatiştilor riscă să complice sarcina guvernului Di Rupo, punând în pericol viitorul Belgiei.

„Le Figaro" notează că „Bart De Wever are de acum încolo muşchii electorali pentru un nou asalt frontal asupra regatului, după ce şi-a adus Flandra la picioare", avertizând că legislativele din 2014 vor reprezenta „bătălia decisivă pentru viitorul Belgiei".

Liderul NVA şi-a făcut deja publice planurile sale confederaliste, fapt ce a dus la creşterea dobânzilor şi ar putea avea acelaşi impact asupra pieţelor.

Victoria NVA intervine pe fondul unor tendinţe separatiste din ce în ce mai accentuate în Europa. Naţionaliştii din Catalonia (Spania), dar şi cei din Scoţia (Marea Britanie), cer din ce în ce mai mult independenţa.Şi nordul Italiei, mai bogat, vrea să se desprindă de sudul, mai sărac.

Harta

SCOŢIA: REFERENDUM PRIVIND INDEPENDENŢA

Nici Marea Britanie nu este ferită de tendinţele separatiste. Premierul britanic, David Cameron, şi omologul scoţian, Alex Salmond, au semnat, ieri, la Edimburgh, acordul care prevede organizarea în 2014 a unui referendum privind independenţa Scoţiei.

Premierul britanic se opune unei despărţiri de Scoţia, argumentând că Marea Britanie este mai puternică în actuala sa formă. Scoţia, cu 5,2 milioane de locuitori, reprezintă 8,4% din populaţia Regatului Unit şi 8,3% din producţia britanică.

A adoptat lira sterlină, însă din raţiuni istorice, trei bănci scoţiene şi-au păstrat privilegiul de a emite propriile bancnote. Precum Irlanda de Nord, dispune de asemenea de un sistem juridic propriu.

Potrivit sondajelor, doar circa o treime dintre scoţieni se declară în prezent în favoarea independenţei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite