Senatul SUA a ratificat Tratatul START

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul american a aprobat noul tratat START cu Rusia. Acest vot poate fi considerat o victorie majoră de politică externă a administraţiei Obama. Noul START a primit 71 voturi pentru şi 26 împotrivă.

Mai mulţi republicani s-au alăturat democraţilor, susţinând documentul. Potrivit preşedintelui Barack Obama, acesta este cel mai important acord de reducere a armamentului din ultimele două decenii. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat speranţa că ratificarea documentului în SUA „va ajuta la menţinerea impulsului privind neproliferarea şi dezarmarea nucleară, obţinut în ultimii ani cu un efort atât de mare".

Conform Tratatului, fiecare dintre părţi îşi reduce potenţialul nuclear, în aşa fel încât peste 7 ani numărul lor să nu depăşească 700 de unităţi de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice de pe submarine şi bombardiere grele şi 1550 de focoase nucleare. De asemenea, Tratatul obligă cele două părţi să reducă până la 800 de unităţi nivelul limită al numărului de purtători strategici şi presupune inspecţii reciproce ale arsenalelor nucleare.

Urmează Duma rusă

Preşedinţii Obama şi Medvedev au semnat tratatul în aprilie, iar acesta este considerat un element-cheie al eforturilor de neproliferare nucleară şi al încercărilor SUA de a reseta relaţiile cu Moscova. Duma, camera inferioară a Parlamentului rus, ar putea aproba documentul astăzi, după cum declara preşedintele acestei instituţii, Boris Grizlov, citat de RIA Novosti. Grizlov a spus că textul rezoluţiei aprobat de Senatul american nu a ajuns încă la deputaţii Dumei, dar va ajunge în câteva ore. „Există informaţii că această rezoluţie conţine câteva condiţii. Am putea ratifica tratatul astăzi", a spus oficialul rus. Documentul este absolut pe bază de paritate, a declarat pentru Vocea Rusiei, Fiodor Lukianov, membru al Consiliului de Politică Externă şi de Apărare.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite