Semne de întrebare privind "execuţiile" din Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotografia automobilului marca BMW ciuruit de gloanţe în Alpii francezi făcea turul presei britanice, care se întreba vineri asupra motivului "execuţiilor" şi asupra descoperirii tradive a celei de-a doua fetiţe supravieţuitoare, relatează AFP.

"Unde e mama?", titrează tabloidul The Sun preluând primele cuvinte ale fetiţei de patru ani, găsită de către jandarmi opt ore mai târziu după dramă, ascunsă în mijlocul bagajelor la picioarele femeilor ucise în spatele maşinii.

Reacţia speriată a fetiţei se găseşte, de asemenea, în Daily Mirror, care prezintă mărturia lui Jack Saltman, un vecin al tatălui familiei ucise, identificat de către o sursă poliţistă ca Saad al-Hilli, un britanic de origine irakiană de 50 de ani, locuind în Surrey (sudul Londrei).

Vecinul susţine că acesta din urmă i-a exprimat "îngrijorările". Tabloidul evocă, de asemenea, un litigiu legat de "o moştenire de un milion de lire", potrivit unui amic al familiei.

"Executaţi", titrează Daily Mail, care citează un vecin anonim pentru a afirma că serviciile de informaţii britanice au plasat victima sub supraveghere în 2003 în timpul intervenţiei anglo-americane în Irak. Vecinul precizează că l-a găzduit în acel moment.

Tabloidul pune în discuţie comportamentul anchetatorilor francezi, care au descoperit tardiv cea de-a doua fetiţă supravieţuitoare în maşină: "Probabil că primii membri ai forţelor de ordine chemaţi la faţa locului (...) pur şi simplu s-au panicat când s-au confruntat cu oroarea".

Daily Telegraph reia, de asemenea, ipoteza unei "drame familiale", care-i una din pistele luate în calcul de către anchetatorii francezi.

Comentatorul Colin Randall apreciază în ziarul conservator că această dramă ar putea păta imaginea Franţei ca destinaţie turistică. "Noi traversăm în masă Canalul Mânecii pentru vacanţe, mulţi dintre noi încep chiar o viaţă nouă acolo, dar masacrul din apropiere de Annecy dezvăluie violenţa ascunsă sub şarmul bucolic", scrie el.

The Guardian, la fel, într-un comentariu, consideră că acest asasinat suscită în Franţa "un profund sentiment colectiv de culpabilitate, nu neapărat pentru că jandarmilor le-au luat opt ore pentru a o găsi pe fetiţa tremurândă la picioarele mamei sale, dar pentru că (această dramă) s-a întâmplat unor oameni aflaţi în vacanţă în Franţa".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite