Şeful spionilor din Germania, ameninţat cu destituirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii germani cer demisia directorului serviciului de informaţii externe (BND), Ernst Uhrlau, după ce agenţia de securitate a spionat un jurnalist care desfăşura o investigaţie

Parlamentarii germani cer demisia directorului serviciului de informaţii externe (BND), Ernst Uhrlau, după ce agenţia de securitate a spionat un jurnalist care desfăşura o investigaţie privind Afganistanul, relatează AFP.

Scandalul a izbucnit după ce directorul BND i-a cerut scuze ziaristei Susanne Koelbl, de la publicaţia "Der Spiegel", în urma operaţiunilor de monitorizare a poştei sale electronice şi mai ales a convorbirilor purtate cu un ministru afgan, începând cu noiembrie 2006. Cotidianul "Die Welt" susţine că BND a mers atât de departe cu supravegherea, încât a instalat un virus informatic în computerul ministrului afgan aflat în legătură cu jurnalistul german.

"Acest scandal trebuie să aibă consecinţe personale", a declarat Hans-Christian Stroebele, reprezentantul ecologiştilor în comisia parlamentară de supraveghere a BND. Potrivit cotidianului "Berliner Zeitung", şi alţi jurnalişti germani aflaţi în Afganistan ar fi putut fi spionaţi.

Fostul corespondent al postului de televiziune ZDF la Kabul, Ulrich Tilgner, a declarat că un diplomat german l-a avertizat anul trecut că este filat de BND din cauza contactelor sale cu răpitorii unui inginer german, eliberat între timp în Afganistan.

Scandalul vine într-un moment nefavorabil pentru serviciul german de informaţii, care a mai fost acuzat şi în 2006 că i-a spionat pe ziariştii germani, încercând să lămurească o afacere de scurgere de informaţii în cadrul agenţiei.

Tot în 2006, BND a fost vizat de o anchetă, după ce au apărut informaţii conform cărora serviciile germane ar fi colaborat cu CIA în 2003, la începutul războiului din Irak. Recent, serviciile germane de informaţii au fost din nou ţinta criticilor, după ce responsabili ai BND au recunoscut că au fost la curent cu antrenarea de către poliţiştii germani a forţelor de securitate libiene, dar nu au avertizat guvernul de la Berlin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite