Şeful bisericii anglicane propovăduieşte sharia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Arhiepiscopul de Canterbury a făcut o propunere şocantă: în Marea Britanie ar trebui să se aplice şi legea islamică. Reverendul Rowan Williams, "păstorul" anglicanilor din Regatul Unit

>> Arhiepiscopul de Canterbury a făcut o propunere şocantă: în Marea Britanie ar trebui să se aplice şi legea islamică.

Reverendul Rowan Williams, "păstorul" anglicanilor din Regatul Unit şi al celor 77 de milioane din lumea întreagă, a primit critici aspre după ce a acordat un interviu postului BBC.

El a declarat că integrarea musulmanilor pe teritoriul britanic presupune (şi) aplicarea legii islamice, în special pentru rezolvarea diferendelor financiare sau în cazuri de divorţ. Replica tăioasă a premierului Brown nu a întârziat să apară. Concomitent, în Olanda, vălul islamic provoacă vii polemici.

Înaltul prelat britanic susţine că, pentru asigurarea "coeziunii sociale", Marea Britanie ar trebui să recunoască şi să aplice anumite dispoziţii ale dreptului coranic. "Consider că este inevitabil ca, mai devreme sau mai târziu, în sistemul juridic britanic să fie introduse prevederi din legea islamică", a declarat Williams.

Reacţiile vehemente ale opiniei publice au apărut imediat, mai ales din partea londonezilor, încă marcaţi de atentatele sinucigaşe, purtând "amprenta" musulmană, din iulie 2005. La rândul său, premierul Gordon Brown, prin purtătorul său de cuvânt, a replicat sec: "legile britanice trebuie să fie fondate numai pe valori britanice".


Vălul agită apele în Olanda


Polemici referitoare la tradiţiile musulmane, respectiv la veşmântul numit "burqa", au loc în prezent şi în Ţara Lalelelor. Guvernul olandez pregăteşte un proiect de lege prin care vălul va fi interzis în şcoli şi în administraţie. Philip Van Praag, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Amsterdam, consideră că viitoarea prevedere va fi bine primită de olandezi, cărora "nu le place deloc burqa".

Olanda riscă astfel să "copieze" tensiunile şi protestele musulmanilor francezi, din 2004, cunoscute sub numele de "afacerea vălului", după ce parlamentul a adoptat o lege prin care se interzicea purtarea acestuia în şcoli.

Un personaj controversat

"Unele aspecte ale legii sharia sunt recunoscute de societatea noastră, aşa că nu vorbim de un sistem antagonist", mai susţine Rowan Williams. Înaltul prelat este o figură controversată a Marii Britanii, din cauza deschiderii sale faţă de comunitatea gay şi a poziţiei favorabile hirotonirii femeilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite