Şefi de stat, pe lista celor 40 de agresori împotriva ziariştilor - Revista presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională scrie despre lista celor 40 de agresori împotriva jurnaliştilor, mărirea salariilor cu 15% în Venezuela şi furtunile din Tennessee şi Mississippi. Printre alte subiecte, Liderul nord-coreean ar putea fi în vizită în China, iar în Libia au început alegerile municipale.

Şefi de stat, pe lista celor 40 de agresori împotriva ziariştilor

Organizaţia Reporteri fără Frontiere a numit, luni, 40 de "prădători ai presei", printre care se numără conducători politici, religioşi şi organizaţii teroriste, cu ocazia Zilei mondiale a libertăţii presei. "Sunt puternici, periculoşi, violenţi şi deasupra legilor. Aceşti prădători ai libertăţii presei au puterea de a cenzura, de a închide, răpi, tortura şi, în cele mai rele situaţii, de a omorî jurnalişti", a arătat organizaţia nonguvernamentală de apărare a libertăţii presei. Nu mai puţin de 17 şefi de stat şi numeroşi şefi de guvern figurează pe listă, printre care se numără preşedintele chinez, Hu Jintao, liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad, Raoul Castro (Cuba), sau premierul rus Vladimir Putin, scrie Inquirer.

Chavez creşte salariile venezuelenilor cu 15%

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a anunţat o creştere cu 15% a salariilor din ţară, cu ocazia Zilei Muncii. Creşterea era iniţial programată pentru 1 septembrie. Salariul minim în Venezuela este, în prezent, estimat la 300 de dolari pe lună,  transmite RIA Novosti. De asemenea, Chavez a mai spus că va mări salariile personalului medical cu 40%. "Decizia de mărire a salariilor a fost luată pe fondul dorinţei guvernului de a îmbunătăţi nivelul de trai", a spus Chavez.

Furtuni aspre au provocat moartea a 11 persoane în Tennessee şi Mississippi

Câteva  furtuni devastatoare ce au lovit statul american Tennessee şi nordul statului Mississippi în cursul week-end-ului, au provocat moartea a cel puţin 11 persoane şi au dus la închiderea mai multor autostrăzi, potrivit AP. Mii de persoane au fost evacuate şi alte câteva sute au fost salvate din propriile case, după ce râurile umflate au inundat cartiere întregi, spitale şi şcoli. Guvernatorul statului Tennessee a afirmat că vor fi necesare probabil mai multe zile pentru ca apele să se retragă suficient, ceea ce va permite evaluarea pagubelor provocate de cea mai gravă inundaţie din 1970 încoace.

Liderul nord-coreean ar putea fi în vizită în China

Un tren din Coreea de Nord, care l-ar putea transporta pe liderul nord-coreean Kim Jong-II, a sosit luni dimineaţa la Dandong, localitate situată la frontiera chino-nord-coreeană, informează Business Week. Dacă va fi confirmată, vizita ar marca prima ieşire din ţară în patru ani a lui Kim, pe fondul tensiunilor ridicate în peninsula coreeană, în urma speculaţiilor privind responsabilitatea Coreei de Nord asupra scufundării unei nave în martie, când 46 de marinari şi-au pierdut viaţa.

Participarea la primele alegeri din Liban a fost de 59 %

Aproximativ 60% din electorat a votat în cadrul alegerilor municipale din Liban, proces ce se va desfăşura pe parcursul unei luni, perioadă în care 3,33 de milioane de libanezi îşi vor exprima alegerea în  fiecare duminică. În Mount Liban 800.000 de persoane au ales deja consiliile municipale şi primarii, informează AFP. Peste  7.500 de candidaţi, între care 466 femei,  îşi dispută 3.507 locuri ale consiliilor municipale, după ce un proiect de reformă al ministrului de interne, care propunea un sistem de procentaj feminin, nu a fost aprobat de Parlament.





În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite