Securitatea misiunii diplomatice a SUA la Benghazi fusese încredinţată unei firme britanice necunoscute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Departamentului de Stat al SUA de a angaja Grupul Blue Mountain pentru a păzi misiunea diplomatică americană din Benghazi, Libia, în locul firmelor mari, cum se utilizează în zonele periculoase de peste mări, de obicei, a fost de rău augur, potrivit Reuters.

Contractul a fost în mare parte bazat pe oportunitate, au declarat oficialii americani, deoarece nimeni nu ştia cât de mult durează misiunea temporară în oraşul libian. Benghazi, leagănul revoltei de anul trecut, care s-a încheiat cu îndepărtarea dictatorului Muammar Gaddafi, a fost afectat de violența în creştere din ultimele luni.

Practicile de securitate la misiunea diplomatică americană au fost neadecvate, gardienii firmei Blue Mountain patrulau cu lanterne şi bastoane în loc de arme, fapt ce a dus la uciderea Ambasadorul SUA, J. Christopher Stevens şi a altor trei americani.

Datele federale contractuale arată că acest contract de securitate la Benghazi, în valoare de până la 783.284 dolari, a fost listat la "diverse" la atribuire, nu ca parte a contractului mare al Departamentul de Stat, care se referă la protecția ambasadelor de peste mări.

"Blue Mountain a fost practic necunoscut în cercurile care au studiat contractanții privați de securitate care lucrau pentru Statele Unite ale Americii, înainte de evenimentele din Benghazi", a declarat Charles Tiefer, comisar la Comisia privind contractele pe timp de război, zonele de conflict Irak și Afganistan.

Mai multe surse guvernamentale britanice au declarat că au fost familiarizați cu Blue Mountain, care este din Țara Galilor. Ei au declarat că autoritățile britanice au folosit un antreprenor diferit pentru protecția securității în Libia.

Fred Burton, vice-preşedinte al informațiilor de la firma de consultanţă Stratfor şi un fost agent de securitate al SUA a spus că nu cunoaştea Blue Mountain, dar această firmă a fost angajată probabil, de Departamentul de Stat pentru a lucra în Libia.


Blue Mountain a putut lucra în Libia, deoarece a falsificat o alianță de afaceri cu o firmă de securitate locală, în conformitate cu reglementările libiene.

Eric Nordstrom, fost ofițer de securitate regională pentru Ambasada SUA în Libia, a depus mărturie la o audiere a Congresului, săptămâna trecută, că angajarea de securitate în orașul libian "a fost în mare parte bazată pe preocuparea noastră de cât de mult am sta în Benghazi.E înțelegerea mea că a existat o cifra de afaceri foarte mare, cu acei oameni."

Blue Mountain a angajat aproximativ 20 de libieni, pentrua a monitoriza vizitatorii pe ecran şi a ajuta patrula misiunii de la Benghazi, conform Reuters .

Unii dintre gardieni au suferit leziuni corporale, declarând că erau prost pregătiţi pentru a se proteja pe ei înşişi sau pe alții atunci când militanții înarmaţi au luat cu asalt vila închiriată, unde servea misiunea.


Un gardian care a fost recent concediat şi un altul aflat pe statul de plată al companie au fost suspectaţi de a fi aruncat o bombă artizanală în campusul SUA, în luna aprilie.

Departamentul de Stat a refuzat sa comenteze sau să confirme cine a fost contractantul din Benghazi. Blue Mountain nu a răspuns la e-mailuri şi numeroase apeluri telefonice, precum nici o persoană nu a răspuns la telefon, la sediul din Carmarthen, Țara Galilor, pentru a lămuri problema, scrie Reuters.

Contractul Departamentului de Stat pentru servicii "locale" de pază din Benghazi, a intrat în vigoare în martie 2012. Mai mulţi dintre angajații libieni ai Blue Mountain au declarat pentru Reuters că nu aveau nici o pregătire prealabilă de siguranță sau experiență.

"Nu am fost niciodată un revoluționar sau un luptător, nu am luat o armă în mână, în timpul războiului sau după aceasta", a declarat Abdelaziz Al-Majbiri, 28 ani, care a fost împuşcat în picioare în timpul atacului.

Comandantul libian care se ocupa de gardienii locali de la misiune a fost un profesor de limba engleză care a spus că el a auzit despre Blue Mountain de la un vecin. "Eu nu am o pregătire de securitate, nu am ținut o armă în mână, în viața mea", a vorbit acesta sub condiția anonimatului de teama pentru siguranţa lui.


În ciuda lipsei de experiență a acestora, gardienii Blue Mountain au spus că se temeau că americanii nu s-au preocupat suficient de mult de securitate.Ei au mai precizat că chiar i-au atenţionat pe americani despre faptul că este necesară mai multă securitate la misiunea diplomatică, dar nu au fost luaţi în seamă, mai scrie Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite