Secuii au jurat că vor redobândi autonomia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional Secuiesc şi-a ţinut şedinţa în clădirea Parlamentului de la Budapesta, relatează  agenţia MTI. Într-un discurs ţinut în faţa participanţilor, Laszló Köver, preşedintele Legislativului ungar, a subliniat că “o integrare europeană nu se poate imagina fără o integrare naţională”.

Cei aproximativ 300 de membri ai Consiliului au depus jurământul în faţa coroanei ungare şi s-au angajat pentru dobândirea autonomiei Pământului Secuiesc. În această zi (19 noiembrie), a mai spus preşedintele parlamentului, în 1918 s-a format tot aici Consiliul Naţional Secuiesc. În bazinul carpatic, este singura organizaţie care a educat voinţa unui sfert de million de oameni în direcţia realizării autonomiei, a explicat el.

Autonomie prin Tratat?

Reuniunea a adoptat trei hotărâri. Prima  vizează promovarea continuităţii Consiliului Naţional Secuiesc. A doua este solicitarea adresată guvernului Ungariei de a sprijini cu toate mijloacele autonomia Secuimii. atât în cadrul forurilor internaţionale cât şi în cel al relaţiilor dintre România şi Ungaria. A fost cerută includerea în Tratatul de bază dintre cele două ţări a recomandării Consiliului Europei privind autonomia şi regionalizarea. Cea de-a treia hotărâre cere ca în timpul preşedinţiei ungare a UE, în primul semestru din 2011 şi după aceea, Uniunea să sprijine participarea unor reprezentanţi ai Pământului Secuiesc considerat "regiune istorică europeană", în comisiile regiunii, iar UE să acorde o atenţie sporită protejării popoarelor mici ameninţate. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite