Secretomanie la PE privind posibile abuzuri financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii refuză să publice controversatul raport de audit intern care dezvăluie abuzuri financiare privind fondurile alocate cheltuielilor de personal. După o dezbatere aprinsă,

Europarlamentarii refuză să publice controversatul raport de audit intern care dezvăluie abuzuri financiare privind fondurile alocate cheltuielilor de personal. După o dezbatere aprinsă, Comisia pentru Control Bugetar a respins publicarea documentului, cu 21 de voturi pentru şi numai 14 împotrivă. Aceasta în ciuda unor scurgeri de informaţii, săptămâna trecută, care au tulburat apele.

Până acum, raportul a putut fi consultat numai de un mic grup de europarlamentari, sub supraveghere şi fără a lua notiţe. Liberal-democratul britanic Chris Davies, cel care a făcut declaraţii privind conţinutul documentului, a refuzat să semneze acordul de confidenţialitate. El a informat oficiul antifraudă al UE, OLAF, care a anunţat demararea unei anchete.

Davies spune că documentul descrie "abuzuri scandaloase". El afirmă că unii parlamentari au pretins suma maximă de 17.000 de euro pe lună pentru salariile personalului din subordine, fără a justifica banii. Într-unul dintre cazuri, un parlamentar a cheltuit toţi aceşti bani fără a avea, oficial, niciun angajat. În mai multe cazuri, nu au fost efectuate cheltuielile pentru protecţia socială, iar un parlamentar a plătit unuia dintre membrii staffului o primă de Crăciun echivalentă cu 19 salarii lunare.

"Nu înţeleg care este motivul pentru care cetăţenii UE nu au voie să îl vadă. Este ridicol. Nici măcar ceilalţi parlamentari nu îl pot vedea", a declarat Davies. El insistă că documentul trebuie să fie "un manifest pentru schimbare".

Socialistul austriac Herbert Bosch, şeful Comisiei pentru Control Bugetar, este împotriva publicării, spunând că munca sa ar fi "periclitată" deoarece comisia nu ar mai primi informaţii de la parlamentari dacă rapoartele confidenţiale ar fi făcute publice. "Transparenţa e una, iar metoda de lucru e alta. De exemplu, dacă mă cert cu soţia, nu voi face acest lucru public", a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite