Secretele Vaticanului despre evrei şi turci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semne de antisemitism, opoziţie faţă de aderarea Turciei la Uniunea Europenă şi scandaluri de pedofilie. Acestea sunt doar câteva dintre informaţiile conţinute de notele secrete ale diplomaţiei americane despre Vatican, publicate de WikiLeaks. Într-o astfel de telegramă din 2002 se arată că, „în ciuda unor reale progrese“ în relaţiile Vaticanului cu comunitatea evreiască, în timpul Papei Ioan Paul al II-lea, unii membri ai i

Un alt document din 2004 arată că actualul Papă, pe atunci cardinalul Ratzinger, s-a opus aderării Turciei musulmane la UE, din cauza pericolului ca „fundamentele creştine ale Europei să fi slăbite".

Mai citeşte şi:

VIDEO-FOTO Cine este Julian Assange

Tăcere privind abuzurile

Notele diplomatice publicate de WikiLeaks dezvăluie şi că Vaticanul plănuia să folosească Polonia ca un „cal troian" pentru a impune valorile catolice privind familia în structurile UE de la Bruxelles.

Potrivit unei alte telegrame trimise de diplomaţii SUA, anul trecut, la Washington, Vaticanul a refuzat să coopereze la o anchetă irlandeză privind abuzurile sexuale ale unor membri ai clerului din Dublin asupra unor copii.

Motivul refuzului a fost că nu s-au respectat procedurile de solicitare de informaţii ale Sfântului Scaun. În plus, notele îl citează pe reprezentantul diplomaţiei britanice la Vatican, care anul trecut percepea propunerea Papei Benedict al XVI-lea către anglicani, de a se converti la catolicism, drept o criză majoră care putea genera violenţe. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite