Secretele oraşelor în care oamenii trăiesc cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii caută să afle ce legătură există între cele trei comunităţi îndepărtate de pe glob unde sunt cei mai mulţi centenari Dorinţa de a trăi mai mult este unul din cele mai

Cercetătorii caută să afle ce legătură există între cele trei comunităţi îndepărtate de pe glob unde sunt cei mai mulţi centenari

Dorinţa de a trăi mai mult este unul din cele mai vechi visuri ale umanităţii. În trei comunităţi izolate de pe glob, s-ar putea crede că oamenii au reuşit să dezlege secretele longevităţii. Experţii caută să le descopere şi ei, pentru a le împărtăşi tuturor.

Acum, oamenii de ştiinţă încearcă să stabilească o legătură între insula japoneză Okinawa, micul orăşel Ovodda din munţii Sardiniei şi oraşul californian Loma Linda sau, mai bine zis, caută să afle dacă au caracteristici comune care favorizează longevitatea, potrivit BBC.

La vârsta când, în general, în lume, oamenii devin vulnerabili în faţa morţii - 77 de ani pentru bărbaţi şi 81 de ani pentru femei -, locuitorii din Okinawa, Ovodda şi Loma Linda mai au în faţă ani buni de viaţă sănătoasă. Insula Okinawa are o populaţie de un milion de persoane, din care 900 sunt centenare.

Speranţa medie de viaţă în Okinawa este de patru ori mai mare decât speranţa medie din ţările dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie sau SUA. Şi mai remarcabil este recordul deţinut de locuitorii din Ovodda, care este singurul loc din lume unde la fel de mulţi bărbaţi şi femei ating vârsta de 100 de ani, spre deosebire de tendinţa globală potrivit căreia femeile au cele mai mari şane de a deveni centenare.

Longevitatea japonezilor, un mister

În urma cercetărilor efectuate în zonele în care oamenii trăiesc mai mult, experţii au ajuns la concluzia unanimă că alimentaţia sănătoasă, cât mai variată, şi gândirea pozitivă contribuie la creşterea speranţei de viaţă.

Aşteptând încă să descopere toate secretele centenarilor, specialiştii au mai dedus că ereditatea, viaţa din familie şi relaţiile sociale sunt factori de care depinde viaţa lungă. Totodată, s-a observat că, în majoritatea cazurilor, persoanele active se bucură de o viaţă mai lungă.

Longevitatea japonezilor - care se află pe locul doi, în lume, pe lista ţărilor cu cea mai mare speranţă medie de viaţă, atât la bărbaţi, cât şi la femei - rămâne însă un mister pentru cercetători, având în vedere că în Ţara Soarelui Răsare poluarea şi stresul ating cote foarte ridicate. Cazul Okinawa, unde există 900 de centenari, este de-a dreptul incredibil. Pe lângă faptul că sunt centenari, bătrânii din această insulă niponă sunt activi şi sănătoşi pe parcursul a 97% din viaţa lor.

Obiceiuri, alimentaţie, credinţă

Pentru fiecare zonă favorabilă longevităţii există explicaţii diferite privitoare la menţinerea sănătăţii

"Elixir genetic", în Ovodda

Spre deosebire de niponii din Okinawa, locuitorii din Ovodda nu ţin socoteală de calorii. Din meniul lor nu lipseşte carnea, în timp ce tofu şi soia lipsesc cu desăvârşire. În acest orăşel de 1.700 de locuitori din Sardinia, mulţi oameni, atât bărbaţi, cât şi femei, ating vârsta de 100 de ani.

Beneficiile dietei lor mediteraneene sunt cunoscute, dar nu trebuie uitat că, în majoritate, oamenii din regiune au un regim alimentar similar. Profesorul Luca Deiana a făcut cercetări asupra fiecărui centenar din Ovodda şi a ajuns la concluzii surprinzătoare. De sute de ani, familiile din această localitate au trăit într-o relativă izolare faţă de restul lumii. Căsătoriile s-au făcut numai între familiile din comunitate, astfel încât locuitorii de astăzi au aceiaşi "strămoşi".

Tradiţia "hara hachi bu", în Okinawa

Cercetătorii afirmă că locuitorii din Okinawa îmbătrânesc mai încet decât oamenii din oricare alt loc de pe planetă. "Calendarul poate spune că au 70 de ani, însă corpul are caracteristicile unui organism de 50 de ani", subliniază Bradley Willcox, un expert care a făcut investigaţii riguroase asupra extraordinarului fenomen.

Cercetătorul a constatat că oamenii din această insulă mănâncă mai mult tofu şi produse de soia decât toţi pământenii. Dieta lor este de asemenea bogată în fructe şi legume. Cea mai importantă tradiţie culturală a locuitorilor din Okinawa este "hara hachi bu", adică, în traducere liberă, să nu mănânci niciodată până la saturaţie. Centenarii niponi nu depăşesc un consum de circa 1.200 calorii pe zi.

Fără tutun şi alcool în Loma Linda

În schimb, longevitatea locuitorilor din Loma Linda, California, nu are nimic comun cu genele. Cercetătorii cred că longevitatea lor are legătură cu credinţa. Un număr mare din locuitorii oraşului sunt adventişti, o religie ai cărei membri trăiesc - în general - cu 5-10 ani mai mult decât ceilalţi cetăţeni din comunităţile lor.

O explicaţie a longevităţii acestora ar putea fi faptul că nu beau, nu fumează şi se limitează la un regim vegetarian recomandat de biserică. Medicul Gary Fraser, care face cercetări asupra locuitorilor din Loma Linda, crede că viaţa spirituală ar putea avea impact asupra longevităţii. "Deocamdată nu ştim sigur acest lucru, dar cunoaştem deja un lucru interesant, oamenii care merg regulat la biserică - orice credinţă ar avea - trăiesc mai mult."

În România, speranţa de viaţă este în scădere

Ultimul studiu despre populaţie, realizat de Fondul ONU pentru Populaţie, arată că România se confruntă în prezent cu o serie de schimbări demografice, care vor continua în următoarele decenii. România are o rată medie de mortalitate şi de creştere a speranţei de viaţă. Peste jumătate de secol, pensionarii vor predomina în tabloul demografic şi vor fi puţini adulţi şi copii.

Specialiştii în demografie arată că, în România, populaţia va îmbătrâni foarte mult până în 2050. Populaţia de 60 de ani va ajunge la aproape 5 milioane în anul 2025 şi la 6,5 milioane la mijlocul secolului. Astfel, ponderea populaţiei de peste 60 de ani se va dubla, ajungând la un procent de 40%.

Dacă în 1960 populaţia vârstnică era de aproape 2 milioane, în 2005 aceasta a ajuns la 4,2 milioane de oameni. Statisticile arată că, din 100 de persoane adulte, 85 vor fi în vârstă. Specialiştii în demografie arată că viteza de îmbătrânire este mai ridicată la femei. Decalajul dintre gradul de îmbătrânire dintre bărbăţi şi femei s-a accentuat mai ales după 1989.

Mortalitatea este mai scăzută la populaţia feminină, iar speranţa de viaţă la naştere e cu şapte ani mai ridicată decât la bărbaţi. În acelaşi timp, odată cu îmbătrânirea populaţiei, raportul de dependenţă dintre persoanele tinere şi vârstnice şi cele tinere va ajunge la 1,1. Populaţia cu vârsta cuprinsă între 3 şi 23 de ani va ajunge în 2025 la 4,2 milioane de oameni, faţă de 5,7 milioane cât este acum.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite