Secretele închisorii lui Saif Gaddafi: bucatar, televiziune prin satelit şi teren de baschet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul cel mai mare al fostului dictator libian, Muammar Gaddafi, urmează a fi dus la o închisoare de la suburbiile capitalei libiene, Tripoli, în aşteptarea procesului.

În spatele unui zid gri, închisoarea secretă este construită pentru a găzdui un singur deţinut: Saif al-Islam Gaddafi, care urma să moştenească preşedinţia Libiei de la tatăl său, dictatorul Muammar Gaddafi.

Saif al-Islam urmează a fi mutat aici în câteva săptămâni, dintr-o închisoare din oraşul montan Zintan, pentru a apărea în faţa instanţei în cadrul unui proces controversat pentru crime împotriva umanităţii.

Consiliul Naţional de Tranziţie, care conduce Libia, nu vrea să rişte: pentru acest unic deţinut au golit cea mai mare închisoare din Tripoli, Al Ahdath, şi a construit o închisoare în interiorul acestei închisori, potrivit săptămânalului britanic The Observer, care a primit acces exclusiv în această închisoare.

"Vilă de lux"

Intrarea se face printr-o poartă impunătoare, păzită de jeep-uri ale poliţiei pe care se află montate arme antiaeriene. După mai mult de un sfert de kilometru de mers pe o alee mărginită de copaci se ajunge la clădirile care găzduaiu înainte peste 1.000 de deţinuţi, femei şi minori. După această clădire, ascunsă în spatele unui zid înalt, se află complexul destinat lui Saif, un loc atât de secret încât încă nu are un nume.

"Locuinţa" lui Gaddafi va consta dintr-o casă special construită, cu o curte în care se află două terenuri de sport, acoperite cu sârmă de oţel pentru a împiedica aterizarea unui elicopter, care ar putea face parte dintr-un plan de evadare.

Celula sa este încă în curs de amenajare, în spatele unei uşi gri, închisă cu un zăvor şi un lacăt. Complexul este astfel proiectat încât să nu fie nevoie ca el să-l părăsească vreodată, o succesiune de coridoare permiţându-i să treacă de la celulă la terenurile de sport.

Pe cealaltă parte a curţii se află un teren de fotbal şi unul de baschet ambele ambele într-o clădire cu pereţi bej şi ferestre verzui, care arată mai mult ca o vilă de lux decât ca o sală de sport dintr-o închisoare.
Nu e clar cu cine va jca Gaddafi fotbal şi baschet.

Moschee personală

Condiţiile de lux, care mai includ şi o moschee privată, un bucătar personal, servicii medicale 24 de ore din 24 şi televiziune prin satelit, au provocat reacţii diferite din partea gardienilor. "Dacă ar veni aici Obama, sau Sarkozy sau Cameron, ar fi mulţumiţi de condiţii. Nu e o închisoare, ci o staţiune de vacanţă", a spus unul dintre gardieni, care purta pe umăr un Kalaşnikov. Un alt gardian a spus că închisoarea "e ca un castel, care va găzdui un rege".

Saif (39 de ani), urma să preia puterea de la tatăl său şi, înainte de revoluţia de anul trecut, era văzut ca o forţă moderatoare în Libia. Dar, în timpul revoltei, a condus represiunea, iar apoi a fugit din capitală, când aceasta a căzut în mâinile rebelilor, în august anul trecut. A fost arestat în noiembrie, în deşertul Sahara, fiind deghizat în beduin, în timp ce încerca să fugă din ţară. Preşedintele Libiei, Mustafa Abdul Jalil, a declarat că procesul lui Saif va începe după terminareas construcţiei închisorii.

Sistemul libian de justiţie, în haos

Dar decizia de a desfăşura procesul în Libia a înfuriat judecătorii de la Tribunalul Penal Internaţional, care l-au acuzat pe Saif anul trecut de crime de război şi crime împotriva umanităţii, susţinând că a fost autorul unei campanii criminale împotriva civililor libieni.

Regulile TPI spun că un stat îşi poate judeca singur suspecţii numai dacă garantează un proces corect - iar documentele tribunalului arată că Tripoli nici măcar nu a făcut o cerere în acest sens. Un raport critic, care acuză Libia de faptul că nu respectă regulile a fost deja înaintat tribunalului de la Haga de Consiliul Public de Apărare, care acuză Libia de faptul că nu îi permite lui Saif accesul la un avocat şi nu îi permite să comunice cu familia.

"Pe fondul lipsei unui proces corect al lui Gaddafi şi al unor rapoarte credibile privind acuzaţii de tortură a deţinuţilor, nu există bază pentru a afirma că TPI ar putea ceda cazul Libiei", arată raportul.

Organizaţiile pentru drepturile omului susţin că sistemul de justiţie al Libiei este în haos şi că acuztaţiile împotriva lui Saif nici nu au fost încă anunţate.

Saif, care vorbeşte fluent engleza şi a locuit la Londra, ar putea răspunde şi întrebărilor privind afirmaţiile de săptămâna trecută din presa franceză, care arătau că tatăl său i-a dat preşedintelui Nicolas Sarkozy 50 de milioane de euro pentru a ajuta la campania electorală din 2007, când acesta a fost ales preşedinte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite