SUA: secretarul Justiţiei, Eric Holder, a primit votul de neîncredere al Camerei Reprezentanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani, i-a dat un vot de neîncredere joi secretarului Justiţiei Eric Holder, acuzat de ultraj la adresa Congresului în cadrul anchetei asupra unui scandal de trafic de arme, o premieră în istoria Statelor Unite, relatează AFP.

La câteva ore după o decizie la fel de istorică a Curţii Supreme a Statelor Unite, care a validat o reformă majoră a preşedintelui Barack Obama cu privire la asigurările de sănătate, Camera inferioară a Congresului a adoptat un vot de neîncredere împotriva lui Eric Holder, deschizând calea unor proceduri judiciare.

Casa Albă a condamnat imediat "o lovitură politică evidentă".

Camera denunţă un "ultrajul la adresa Congresului" din partea lui Holder, care a refuzat să îi predea un anumit număr de documente în cadrul unei anchete parlamentare asupra unei operaţiuni a serviciilor americane de luptă împotriva contrabandei, în Mexic, care s-a încheiat cu un fiasco.

Camera a adoptat o rezoluţie cu 225 de voturi pentru şi 67 împotrivă, zeci de democraţi refuzând să participe la vot.

"Teatru politic"

Mai mulţi aleşi din cadrul minorităţii democrate au părăsit şedinţa înainte de vot, în semn de protest faţă de procedura angajată de către republicani, în opinia lor, doar în scopuri politicianiste, vizând discreditarea preşedintelui Barack Obama cu doar câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale.

"Votul de astăzi poate să fie o excelentă piesă de teatru politic, în opinia unora, dar le face rău americanilor. Ei aşteaptă şi merită mai mult", a declarat Eric Holder, într-o reacţie faţă de vot.

"Este tragic şi totodată iresponsabil. Problema drogurilor şi armamentului care traversează această frontieră este reală şi constituie o ameninţare la adresa securităţii publice", a adăugat secretarul dezavuat de Congres.

Vorbind despre un vot "inutil şi gratuit", Holder a spus că a "acţionat" şi a "dispus efectuarea unei anchete independente" imediat ce a aflat că operaţiunea, intitulată "Fast and Furious", a eşuat.

"În calitate de secretar al Justiţiei, nu caut oportunităţi politice (...), eu caut justiţia", s-a apărat Holder. "Nu voi lăsa politica şi stratagemele electorale să blocheze calea progresului", a adăugat el.

Este pentru prima dată când un secretar al Justiţiei în exerciţiu face obiectul unui asemenea vot de neîncredere. Acest vot al Camerei deschide calea unei posibile acţiuni judiciare. De-acum, procurorul Washingtonului, angajat al Departamentului Justiţiei, va fi nevoit să decidă dacă îl inculpă sau nu pe şeful său.

Într-o intervenţie fără precedent în cursul mandatului mandatului său, dar care a fost utilizată de predecesorii săi, Barack Obama a invocat "privilegiul Executivului" pentru a justifica poziţia secretarului, care refuză să predea documentele reclamate de către Congres.

"Republicanii împing spre un teatru politic, în locul unei supervizări legitime (efectuată de către) Congres", a declarat Dan Pfeiffer, un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat într-un comunicat.

Comisia Camerei însărcinată cu supervizarea activităţilor Guvernului, care efectuează începând din februarie 2011 o anchetă asupra operaţiunii reproşate lui Eric Holder, a adoptat deja un vot de neîncredere împotriva secretarului Justiţiei.

Operaţiunea "Fast and Furious" a condus, conform unui raport parlamentar, la pierderea a aproximativ 2.000 de arme, pe care Agenţia Federală americană pentru Alcool, Tutun şi Arme (ATF) le-a introdus ca amrfă de contrabandă în Mexic, cu obiectivul de a prinde în această capcană cartelurile mexicane, urmărind mişcarea acestor arme.

Conform acestui raport, cel puţin 122 dintre aceste arme au fost utilizate pentru comiterea unor crime în Mexic, iar două au fost găsite la scena asasinării unui grănicer american în Arizona (sud-vest).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite