Seară istorică pentru Paraguay: Președintele Fernando Lugo a fost destituit din funcție și înlocuit de vicepreședintele țării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seara zilei de 22 iunie 2012 va rămâne cu siguranță în istoria Paraguayului, deoarece, în doar câteva ore, din fruntea țării a fost destituit președintele, iar în locul acestuia a fost numit unul interimar.

Aseară, Fernando Lugo a încetat să mai fie președintele Paraguayului, în urma unei proceduri de câteva ore în Parlament, fiind acuzat de "slabă îndeplinire a funcţiilor". Senatul paraguayan a votat cu 39 de voturi "pentru", patru "împotrivă" și două abțineri propunerea de destituire a președintelui în exercițiu Fernando Lugo, notează cotidianul El Pais.

În piața centrală din capitala paraguyană Asuncion s-au strâns mai mulți susținători ai lui Lugo. Anunțul suspendării președintelui a stârnit furie în rândul celor câtorva mii de susținători adunați în fața Senatului. Incidentele din piață au degenerat, așa că au intervenit forțele de ordine. Protestarii au atacat forțele de ordine, iar acestea au răspuns cu lovituri de bastoane, gaze lacrimogene şi tunuri de apă. În scurt timp, oamenii legii au reușit să disperseze mulțimea din piață.

În timp ce pe stradă se scandau lozinci în favoarea președintelui destituit, acesta din urmă făcea o declarație de presă privind sfârșitul mandatului său ca șef de stat. "În seara asta ies pe marea poartă a patriei, poarta inimii compatrioților mei", a spus Lugo. ”Istoria țării lipsite de democrație a fost grav rănită. Sper ca cei care au făcut acest lucru să fie conștienți de gravitatea faptelor lor", a mai spus președintele destituit.

Potrivit constituției țării, locul lăsat liber de Fernando Lugo trebuie ocupat de Federico Franco, vicepreședintele statului. Franco va asigura interimatul până când se vor organiza următoarele alegeri prezidențiale, care vor avea loc anul viitor.

În primul lui discurs ca președinte, Franco a recunoscut că destituirea lui Lugo a fost "cam precipitată", însă a ținut să precizeze, după ce a depus jurământul, că tranziția pe care o va suferi țara de acum înainte "se va face potrivit prevederilor constituționale".

Animozitățile dintre fostul președinte, Fernando Lugo, și cel intermar sunt recunoscute chiar de cel din urmă. Franco a declarat înainte ca parlamentul paraguyan să ia o decizie că "n-a fost de acord cu multe dintre deciziile lui Lugo. Deși am fost ales odată cu el, pe 20 aprilie 2008, ca să conduc țara, el m-a ignorat".

Președintele intermar dă un exemplu în acest sens: "Sâmbăta trecută m-a sunat o domnișoară, ca să-mi spună că trebuie să mă duc la Guvern, pentru că va fi numit un nou ministru de Interne. Fusese numit Ruben Candia în locul lui Carlos Flizzola, iar Lugo nici măcar nu s-a consultat cu mine pe această temă".

Federico Franco a terminat Universitatea din Asuncion în 1986 ca medic chirurg și și-a dedicat cariera cardiologiei.

Înlocuirea de la putere a lui Lugo a atras reacții puternice din partea statelor care fac parte din Uniunea Națiunilor Sud-Americane, o organizație politică și economică regională, fondată de 12 state din America de Sud.. Într-o declarație de presă, Rafael Correa, președintele Ecuadorului, a spus că destituirea președintelui este ”ilegală” și că nu va accepta alt guvern paraguyan în afară de cel al lui Lugo.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite