VIDEO Se trezesc „scursurile“ din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe magazine din capitala britanică au fost devastate în noaptea de duminică spre luni de găşti de tineri care au copiat revoltele petrecute cu o noapte înainte. Peste 100 de persoane au fost arestate şi cel puţin nouă poliţişti au fost răniţi în confruntările din Marea Britanie.

Violenţele şi jafurile comise de găşti de adolescenţi înarmaţi cu cărămizi şi bâte s-au extins în mai multe zone ale Londrei, în noaptea de duminică spre luni. Mai multe magazine din Brixton (sudul Londrei), au fost jefuite, iar Brigada de pompieri a trimis şase unităţi pentru a stinge un incendiu la magazinul Footlocker din zonă.

Alte magazine atacate de „grupări mici şi mobile", potrivit descrierii poliţiei, au fost Currys, Halfords şi Body Shop. Numeroase persoane au fost văzute cărând bunuri furate, inclusiv televizoare.

Unii dintre localnici au declarat că găştile de tineri violenţi îi întrebau unde se află magazinele şi băncile. Atacurile le-au copiat pe cele petrecute în Tottenham (nordul Londrei), în noaptea de sâmbătă spre duminică, izbucnite după un protest paşnic faţă de moartea lui Mark Duggan, un bărbat de 29 de ani şi tată a patru copii, împuşcat de poliţie.

Scenele din Enfield (nord) au început în jurul orei 7.00 seara. Adolescenţii s-au adunat pe Strada St Andrews (o destinaţie ce pare a fi fost stabilită dinainte, potrivit "The Guardian") şi au dărâmat pereţii unor terase pentru a aduna cărămizi cu care să arunce în poliţişti. Peste zece magazine au fost jefuite şi o maşină a poliţiei a fost zdrobită. Poliţiştii au intervenit pentru a securiza zona şi o gară din apropiere.

O maşină a poliţiei a fost zdrobită în zona Enfield



Loviţi de bastoane şi atacaţi de câini

În jurul orei locale 20.30, o mulţine de circa 100 de tineri, majoritatea adolescenţi, au atacat un magazin de bijuterii. La sosirea poliţiei, scenele erau haotice, numeroşi tineri fiind loviţi de bastoane şi atacaţi de câini.

Spre deosebire de noaptea precedentă, poliţiştii s-au aflat pe străzi în număr mare şi au fost mult mai agresivi, în încercarea de a dispersa mulţimea. În jurul orei 11.00 noaptea, în aceeaşi zonă, un tânăr a fost înjunghiat.  A putut merge până la ambulanţă, dar prietenii lui au refuzat să discute cu poliţia şi au fugit, spunând că autorităţile reprezintă motivul pentru care se întâmplă toate aceste lucruri.

Tulburări sporadice s-au înregistrat şi în nordul şi estul Londrei, printre zonele atacate fiind Turnpike Lane, Walthamstow, Chingford şi Leyton, unde au fost vandalizate numeroase magazine "Poliţia răspunde unui număr semnificativ de activităţi infracţionale în mai multe zone din Londra şi dispune agenţi pentru a rezolva situaţia", a scris pe Twitter Poliţia Metropolitană, duminică seară.

image

Poliţiştii au fost mobilizaţi pe străzi în număr mare  Foto: reuters



Poliţişti transportaţi la spital

Trei ofiţeri de poliţie au fost transportaţi la spital după ce au fost loviţi de un vehicul care se deplasa cu viteză, a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei Metropolitane. Ofiţerii efectuaseră arestări, după ce mai mulţi tineri au jefuiseră un magazin.

Poliţia a descris tulburările drept „activitate infracţională copiată". „Aceasta este o situaţie provocatoare, cu mici zone de violenţă, jafuri şi dezordine care se creează într-un număr de cartiere", a declarat comandantul Christine Jones. „Am mobilizat unităţi în toată Londra şi continuăm să acţionăm rapid pentru a răspunde la orice sesizări legate de criminalitate cât mai repede", a adăugat Jones.

Peste 100 de persoane au fost arestate în legătură cu jafurile din estul şi sudul Londrei, iar cel puţin nouă poliţişti au fost răniţi, pe lângă cei 26 răniţi sâmbătă seara.

Revoltele seamănă cu cele petrecute în noiembrie 2007, în Franţa, în zona Val-d'Oise din apropierea Parisului, după moartea a doi adolescenţi a căror motocicletă s-a ciocnit de un vehicul al poliţiei. Peste 130 de poliţişti au fost răniţi atunci şi peste 670 de maşini şi clădiri au fost incendiate. Aceleaşi circumstanţe au dus şi la revoltele din 2005, tot din Franţa, care au început în Clichy-sous-Bois, o suburbie a Parisului, în urma morţii a doi adolescenţi  care evadaseră din arest. 

image

Vedeţi AICI imagini înainte şi după revoltele din Londra

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite