FOTO VIDEO Se strânge laţul juridic în jurul şefului FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Fondului Monetar Internaţional rămâne în arest până pe 20 mai, a hotărât judecătoarea instanţei din Manhattan, Melissa Jackson. Francezul Dominique Strauss-Kahn şi-a ruinat nu numai cariera politică, ci a şifonat şi imaginea uneia dintre cele mai puternice instituţii financiare din lume, dar şi pe a Franţei.

Directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, francezul în faţa căruia stăteau drepţi oficiali din multe state pentru a primi un împrumut, a fost scos, duminică seară, precum un infractor din secţia de poliţia din Harlem. Cu cătuşe la mâini şi flancat de doi poliţişti americani, Kahn a fost urcat într-o maşină a poliţiei şi condus la o unitate medicală unde a fost supus unor teste medicale în legătură cu acuzaţiile sexuale care i se aduc. Autorităţile din SUA au obţinut un ordin judecătoresc pentru a-l examina corporal pe şeful FMI în căutarea unor eventuale semne care să demonstreze confruntarea fizică dintre el şi presupusa sa victimă, o cameristă de la Hotelul Sofitel unde Kahn se cazase.

Anchetatorii au prelevat, de asemenea, de pe pielea şi de sub unghiile cameristei probe care ar putea releva eventuale urme de ADN aparţinând directorului FMI. Ieri, Dominique Strauss-Kahn a fost prezentat Tribunalului Penal din New York, care ar putea decide eliberarea sa pe cauţiune sau o prelungire a mandatului de arestare. El este acuzat pentru agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare.

 Potrivit portalului de ştiri atlantico.fr, care publică fragmente din raportul poliţiei americane ce a fost înaintat Consulatului Franţei din New York, mai multe zgârieturi au fost descoperite pe corpul directorului FMI. Un înalt oficial din poliţia de la New York le-a spus diplomaţilor francezi că „urme ADN (probabil spermă) au fost descoperite, iar acestea sunt în curs de verificare şi comparare". „Rezultatele acestor teste nu sunt aşteptate înainte de cinci zile", se arată în raport, citat de atlantico.fr. Dominique Strauss-Kahn poate primi o pedeapsă de până la 26 de ani de închisoare dacă justiţia americană îl declară vinovat de viol şi sechestrare de persoană.

Nu te joci cu justiţia americană

Christopher Mesnooh, avocat la barourile din New York şi din Paris, afirmă: „Mi se pare de neconceput ca Dominique Strauss-Kahn să fie închis. Eventuala sa eliberare ar putea fi decisă pe cauţiune. Magistraţii i-ar putea interzice să părăsească statul New York, respectiv Statele Unite, reţinându-i paşaportul. Este procedura normală". Avocatul american ţine să precizeze că în SUA, ca şi în Franţa, DSK „beneficiază de prezumţia de nevinovăţie".

El nu beneficiază de nicio imunitate în calitate de angajat al FMI pentru că se afla în State într-o vizită privată. Strauss-Kahn, care se afla la New York în interes privat, a părăsit Hotelul Sofitel la ora locală 12.28, potrivit poliţiei. Însă, ajuns la Aeroportul JFK, a sunat înapoi la hotel, la ora locală 15.40, pentru a întreba dacă nu şi-a uitat cumva acolo telefonul mobil. În acest fel a reuşit poliţia - care între timp fusese alertată de personalul hotelului - să depisteze unde se află şeful FMI şi să-l reţină cu zece minute înainte de decolarea avionului. Avocaţii lui Dominique Strauss-Kahn afirmă că directorul FMI a părăsit hotelul cu o oră înainte de presupusa agresare a unei menajere, pentru care este acuzat, scrie „Le Nouvel Observateur".

Apărarea susţine că Kahn a părăsit Hotelul Sofitel, din Manhattan, la prânz, cu o oră înainte de presupusa agresare a menajerei. În jurul orei 12.00, el a cerut nota de plată şi a predat cheile la recepţie. Postul de televiziune BFMTV afirmă că Strauss-Kahn a predat camera de hotel la ora 12.28.  După aceea, şeful FMI s-ar fi întâlnit cu fiica sa, pentru a lua prânzul într-un restaurant. Nu a fost dat publicităţii niciun element care să confirme ora mesei, dar avocaţii precizează că au dovezi materiale şi mărturii. Tot avocaţii susţin că Strauss-Kahn ar fi luat apoi un taxi până la aeroport, unde şi-a dat seama că şi-a uitat unul dintre telefoanele mobile la hotel. El ar fi sunat la recepţie, ceea ce le-a permis poliţiştilor să intercepteze apelul şi să îl localizeze.

Cei mai buni avocaţi

Directorul general al FMI, care pledează nevinovat, este apărat de doi dintre cei mai buni avocaţi pe cazuri penale din SUA. William Taylor este considerat unul dintre avocaţii din Top 10, iar Benjamin Brafman l-a apărat pe Michael Jackson de acuzaţiile de pedofilie. Taylor, avocat din Washington, îl cunoaşte de mai mult timp pe directorul FMI. Vineri, înainte de arestarea din weekend, el fusese deja chemat în ajutor pentru a răspunde acuzaţiilor cu privire la costumele mult prea scumpe ale şefului FMI despre care a scris o publicaţie franceză.

DSK şi-a prezis soarta

Dominique Strauss-Kahn, recunoscuse, la sfârşitul lunii aprilie, în faţa ziariştilor de la „ Liberation" că „banii, femeile şi iudaismul său" sunt punctele slabe ale candidaturii lui la prezidenţialele din 2012. Kahn ar fi imaginat, în cadrul acestei discuţii informale cu jurnaliştii, ipoteza unei eventuale înscenări, evocând „o femeie violată într-o parcare şi căreia i se promit 500.000 sau un milion de euro pentru a inventa o astfel de poveste", în urma căreia să fie acuzat.

În 2007, Jean Quatremer, corespondentul la Bruxelles al „Liberation", scria pe blogul său (Coulisses de Bruxelles) despre numirea lui Dominique Strauss-Kahn la cârma FMI: „Singura mare problemă a lui Strauss-Kahn e raportul său cu femeile. E prea grăbit şi câteodată e aproape de hărţuire. Or, FMI este o instituţie internaţională cu moravuri anglo-saxone. Dacă DSK face vreun gest deplasat sau o aluzie prea precisă, va deveni o ţintă pentru presă."

Motivare

Judecătoarea a motivat respingerea cauţiunii prin faptul că îi era teamă că DSK va fugi din SUA. Procurorul însărcinat cu dosarul lui Dominique Strauss-Kahn urma să ceară fixarea unei cauţiuni de un milion de dolari. Suma este atât de mare deoarece nu există un tratat de extrădare cu Franţa, iar procurorul se teme că şeful FMI va fugi de justiţia americană precum regizorul Polanski.

Menajera „Ofelia"

Identitatea şi imaginea cameristei care a depus plângere că a fost agresată de şeful FMI a fost bine protejată de autorităţile americane. Totuşi, pe Twitter circulă un prenume al acesteia: Ophelia. Versiunile privind originea tinerei, în vârstă de 32 de ani diferă şi ele : ba că ar fi din Guineea, ba că ar fi portoricană, ba afro-americană. Ea lucra la hotelul Sofitel de trei ani şi nu a avut niciodată probleme sau reclamaţii, susţin şefii ei. Menajera locuieşte, de câteva luni, doar împreună cu fiica ei adolescentă, în Bronx. Şefii de la Sofitel le-au transmis angajaţilor să n-o tracaseze cu întrebările, pentru că şi aşa este „foarte tristă", scrie „New York Times".  

Planeta financiară, zguduită de scandalul sexual

Adjunctul FMI, americanul John Lipsky a preluat frâiele instituţiei  Foto: reuters



Fondul Monetar Internaţional l-a iertat pe Dominique Strauss-Kahn în 2008, când proaspătul director al instituţiei a avut o aventură cu o colegă şi a fost bănuit de favoritisme. Clemenţa de atunci este probabil regretată acum de FMI, care se vede târât fără vină într-un scandal care riscă să-i afecteze credibilitatea, notează „The Economist". Francezul a preluat conducerea într-un moment în care se punea problema reformării instituţiei prin acordarea unui rol mai mare ţărilor emergente.Iar anul trecut s-a ajuns la un acord în acest sens: Europa a cedat ţărilor emergentelor două locuri din board. Tot sub Strauss-Kahn a fost impulsionată politica de stabilizare a sistemului financiar mondial şi a fost pus la punct un plan de salvare a economiilor europene aflate în dificultate.

Realizări ce ar putea fi anulate după incidentul de sâmbătă, pe care o apropiată a lui Strauss-Kahn îl consideră o „conspiraţie internaţională" cu scopul de a decapita FMI-ul. „Au vrut să blocheze FMI-ul. Este vorba despre finanţele internaţionale", a declarat Michèle Sabban, vicepreşedinte al consiliului regional al Ile-de-France. În pofida asigurărilor date de biroul de presă al instituţiei, reţinerea lui Strauss-Kahn la New York tulbură apele. Cei mai deranjaţi sunt grecii. „Atena în primejdie", titra ieri „Kathimerini", notând că şeful FMI a fost în prim-planul discuţiilor cu privire la acordarea unui nou împrumut Greciei, iar arestarea sa ar putea submina discuţiile. De altfel, John Lipsky, care a preluat frâiele FMI, ar înclina spre o restructurare a datoriilor, soluţie respinsă de Guvernul de la Atena.

Bursele, în scădere

Bursa americană a deschis în scădere şedinţa de ieri, în contextul eforturilor liderilor UE de a rezolva criza datoriilor, în timp ce îngrijorarea investitorilor a fost amplificată de arestarea şefului FMI. Din acelaşi motiv, pe pieţele valutare din Asia moneda euro era, ieri-dimineaţă, în scădere. Zvonurile privind găsirea rapidă a unui succesor au înflorit, deşi Angela Merkel a precizat că nu e momentul pentru astfel de discuţii. Cancelarul german a mai spus că Europa trebuie să păstreze acest post. Scandalul ar putea complica însă impunerea principalului candidat al Europei, ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Christine Lagarde.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite