Se strânge laţul în jurul lui Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuinţa şi birourile fostului preşedinte francez au fost percheziţionate, marţi, într-o afacere privind o eventuală finanţare ilegală a campaniei prezidenţiale din 2007.

Poliţiştii de la brigada financiară şi judecătorul de instrucţie din Bordeaux, Jean-Michel Gentil, au făcut perchezitii marţi dimineaţă la domiciliul fostului preşedinte francez, Nicolas Sarkozy şi al soţiei sale, Carla Bruni-Sarkozy din Paris, la cabinetul de avocatură Arnaud Claude şi asociaţii, la care Sarkozy este acţionar, precum şi în locuinţele puse la dispoziţia lui Sarkozy în calitatea sa de fost şef al statului.

Percheziţiile au avut loc în absenţa cuplului Sarkozy, care este plecat în vacanţă în Canada, după cum a precizat avocatul acestuia, Thierry Herzog. Sarkozy, a cărui imunitate preziden­ţială a încetat la 16 iunie, este acuzat că ar fi primit bani ilegal de la familia Bettencourt, fondatoarea gigantului mondial al cosmeticelor L'Oreal,  pentru finanţarea campaniei electorale din 2007. Întrebările cu privire la finanţarea campaniei prezidenţiale din 2007 fac parte dintr-o investigaţie asupra legăturilor dintre UMP (partidul lui Sarkozy) şi miliardara Liliane Bettencourt, moştenitoarea L'Oreal.

Autorităţile vor să afle mai multe despre legătura dintre Patrice de Maistre, fostul administrator al averii lui Bettencourt, şi fostul ministru al Muncii Eric Woerth, trezorierul UMP în vremea campaniei lui Sarkozy. Woerth este şi el anchetat oficial. Investigaţia urmăreşte mai multe retrageri bancare, în valoare de 800.000 de euro, din conturi elveţiene făcute în lunile dinaintea alegerilor din 2007.

Afacerea Bettencourt

Scandalul Bettencourt, plecat de la un diferend familial cu fiica miliardarei, a izbucnit odată cu publicarea înregistrărilor-pirat ale conversaţiilor purtate de Liliane Bettencourt cu anturajul său.

În vara anului 2010, Liliane Bettencourt s-a aflat în centrul unui scandal politic-financiar, iscat de un conflict familial şi care s-a mutat ulterior pe teren politic, generând demisia ministrului Muncii Eric Woerth, bănuit de conflict de interese şi de finanţări ilegale. La începutul lui septembrie 2010, o carte semnată de doi ziarişti de la „Le Monde" a relansat acest scandal. O magistrată a acuzat puterea că a făcut presiuni asupra martorilor care l-ar fi văzut pe Nicolas Sarkozy primind bani cash de la familia Bettencourt pentru a-şi finanţa campania pentru prezidenţialele din 2007. Acuzaţiile au fost denunţate drept „minciuni" de către preşedinţie.

În opinia avocatului

Thierry Herzog, „aceste percheziţii se vor dovedi acţiuni inutile, atât timp cât magistratului i-au fost trimise de 15 zile toate elementele necesare". Documentele respective, susţine avocatul, demonstrează „imposibilitatea absolută a pretinselor întâlniri secrete cu Liliane Bettencourt". Herzog susţine că el l-ar fi informat pe judecător că „toate deplasările şi locurile unde s-a aflat Nicolas Sarkozy pe parcursul anului 2007 s-au făcut sub controlul ofiţerilor de poliţie însărcinaţi să îi asigure securitatea".

Avocatul a mai declarat că i-a scris din nou judecătorului de instrucţie pentru a-i indica identitatea acestor poliţişti, „pentru ca ei să certifice faptul că preşedintele nu a avut nici măcar o singură întâlnire, la 24 februarie 2007, cu André Bettencourt", soţul defunct al lui Lilianei Bettencourt. În aprilie anul acesta, în plină campanie elctorală, Sarkozy, a negat orice acuzaţii.

„Ca întotdeauna înaintea alegerilor prezidenţiale, există câteva bombe urât mirositoare. Este o mişcare clasică, nu mai surprinde pe nimeni, însă nu este prea plăcut", a declarat Nicolas Sarkozy pentru postul de televiziune Canal+. Fostul preşedinte francez a precizat că fiecare din conturile lui din 2007 au fost verificate separat la vremea lor şi au fost aprobate. „De ce se ridică problema finanţării ilegale când fiecare ban din finanţarea campaniei şi fiecare ban cheltuit au fost verificaţi?", a întrebat preşedintele.

Judecătorul a plecat cu mâna goală

Un oficial de la cabinetul de avocatură Arnaud Claude şi Asociaţii a declarat pentru AFP că nu a fost ridicată nici măcar o foaie de hârtie în urma percheziţiei. „A fost o simplă vizită care a durat 10 minute şi care s-a derulat în prezenţa unui delegat din partea Baroului", a spus
oficialul.

"Aceste percheziţii se vor dovedi acţiuni inutile, atât timp cât magistratului i-au fost trimise de 15 zile toate elementele necesare.''
Thierry Herzog avocat

Alte dosare

În afară de afacerea Bettencourt, numele fostului preşedinte francez mai este prezent şi în alte anchete, cum ar fi  Karachi şi Libia. După declanşarea acţiunilor militare împotriva regimului Muammar Gaddafi, oficiali libieni  au denunţat faptul că fostul dictator ar fi finanţat campania electorală a lui Sarkozy în anul 2007.  În afacerea Karachi, judecătorii anchetează o eventuală finanţare ocultă a campaniei prezidenţiale a lui Edouard Balladur din 1995. Banii ar proveni, susţin anchetatorii, din comisioanele plătite de pakistanezi în cadrul unui contract de armament. Atunci, Sarkozy era ministru al Bugetului şi şef de campanie al lui Balladur. Anchetatorii suspicionează că nu se poate ca afacerea să se fi derulat fără ca Sarkozy să ştie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite