Se rupe „axa răului“ – Siria-Iran-Hezbollah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hezbollah îşi retrage arsenalul ascuns în depozitele din Siria, de teama prăbuşirii regimului al-Assad. Armata turcă şi cea siriană au fost masate lângă graniţa comună. Presa turcă vorbeşte despre o posibilă confruntare.

Peste o sută de opozanţi ai regimului Bashar al-Assad, mare parte intelectuali sirieni, s-au reunit, ieri, pentru prima oară de la izbucnirea revoltelor, la Damasc, să găsească o soluţie de ieşire din criză. Ei au refuzat însă să se aşeze la masa discuţiilor cu reprezentanţi ai regimului. Pentru că regimul al-Assad pare că se clatină, Hezbollah şi-a repatriat, în ultimele săptămâni, mai multe rachete Zelzal, care pot lovi obiective aflate la o distanţă de peste 200 de kilometri. Duse la adăpost, în Liban (baza mişcării Hezbollah), au fost şi mai multe rachete de tip Fajr-3 şi Fajr-5, cu care rezistenţa şiită libaneză s-a dotat în ultimii ani ca să facă faţă unei eventuale confruntări cu Israelul.

Mişcările au fost observate cu ajutorul sateliţilor americani şi israelieni. Pentru Hezbollah, Siria era placa turnantă pentru armanentul furnizat mişcării din Iran. Telegrame diplomatice americane obţinute de WikiLeaks dezvăluiau că Hezbollah şi-a construit depozitele militare în apropierea oraşelor, în zone populate, pentru a fi greu de atacat. Astfel de depozite există în apropiere de Homs şi de Douma, oraşe în care au izbucnit demonstraţiile antiguvernamentale în Siria.

Nasrallah era erou pentru sirieni   Foto: afp



Hezbollah, scădere de popularitate

Căderea regimului al-Assad, care reprimă de mai bine de trei luni protestele antiprezidenţiale, soldate cu peste 1.400 de morţi din rândul civililor şi câteva sute din rândul forţelor de securitate, pune în pericol coaliţia antiisraeliană şi antiamericană pe care Hezbollahul o formează împreună cu Teheranul şi Damascul. La fel ca preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, contestat de o parte a Parlamentului ţării, liderul rezistenţei şiite, Hassan Nasrallah se confruntă cu o scădere de popularitate în lumea arabă pentru că susţine regimul al-Assad. „Regimul sirian este singurul din lumea arabă care ţine piept Israelului. Înlăturarea acestui regim înseamnă să susţii interesele Statelor Unite şi ale Israelului în regiune", a declarat liderul Hezbollah.

image

Protestatar ucis în Siria   Foto: afp



Nasrallah, idolatrizat pentru războiul purtat contra Israelului, nu mai este un erou în lumea arabă pentru că are o poziţie duală faţă de revoltele din regiune. Pe de-o parte, încurajează reprimarea revoltelor în Siria, iar pe de-altă parte, susţine demonstraţiile împotriva regimului din Bahrain, a explicat scriitorul Mohammed Al Misfir pentru publicaţia,,The Peninsula" (Qatar). Sub conducerea lui Nasrallah, Hezbollah a constituit principala mişcare de rezistenţă şiită libaneză, a cărei activitate a determinat Israelul, în anul 2000, să îşi retragă trupele din sudul Libanului, după 22 de ani de ocupaţie. Însă  Nasrallah se confruntă în ultima vreme cu ,,trădători" în cadrul grupării pe care o conduce din 1992.

Liderul Hezbollah a anunţat într-o intervenţie la canalul de televiziune al mişcării, „Al Manar", că în Hezbollah s-au infiltrat agenţi ai serviciilor de informaţii occidentale. „Avem doi spioni ai CIA şi un al treilea care furniza informaţii fie pentru servicii secrete europene, fie pentru Mossad", a afirmat Nasrallah. Reprezentanţa diplomatică a SUA la Beirut, care rareori răspunde provocărilor lansate de Hezbollah, a calificat acuzaţiile ca fiind nefondate. „Se pare că Nasrallah se confruntă cu probleme interne, cu care noi nu avem nicio legătură", a afirmat un purtător de cuvânt al Ambasadei americane, sub acoperirea anonimatului.

image

Refugiaţi sirieni, ajunşi în Turcia   Foto: afp



Iranul, neîncrezător

Stabilitatea regimului Bashar al-Assad nu mai este o certitudine  nici pentru regimul de la Teheran, care i-a furnizat arme pentru reprimarea revoltelor, instrumente de supraveghere a internetului, ba chiar şi lunetişti. „Ajutorul acesta este cea mai bună dovadă a neliniştii iraniene faţă de incapacitatea lui al-Assad de a depăşi criza", a explicat, pentru „Le Figaro", un diplomat de la Beirut.

Turcia, pregătită de atac

Violenţa cu care regimul de la Damasc reprimă manifestaţiile antiguvernamentale şi vânează protestatarii irită Turcia, ţara vecină în care s-au refugiat peste 10.000 de sirieni. Armata turcă şi-a sporit efectivele la graniţa cu Siria după ce forţele de ordine  siriene au făcut măcel într-un sat aflat la doar câteva sute de metri de teritoriul turc mărind numărul soldaţilor la frontieră, pentru a-i împiedica pe sirieni să fugă-n ţara vecină.  Potrivit ,,Today's Zaman", Ankara şi-ar fi anunţat aliaţii vestici că ar pregăti o ofensivă militară în nordul Siriei. „Turcia a informat Marea Britanie, Germania, Franţa şi NATO de posibilitatea lansării un atac în Alep, Homs, Hama şi Latakia", a declarat un oficial britanic, citat de publicaţie.

Reprimare sângeroasă

În reprimarea revoltelor au fost ucişi peste 1.400 de civili, iar alte peste 10.000 de persoane au fost arestate. Peste 300 de studenţi, arestaţi la Alep, au fost trimişi în faţa justiţiei, fiind acuzaţi pentru „acte de sabotaj" şi „insulte la adresa preşedintelui".

Averi blocate, interdicţie de călătorie

Ţările membre ale Uniunii Europene au aprobat săptămâna trecută un nou set de sancţiuni împotriva Siriei, din cauza continuării reprimării sângeroase a manifestaţiilor. Sancţiunile impun blocarea averilor din Europa şi o interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană pentru şapte persoane, dintre care trei iranieni, acuzaţi că furnizează echipament militar pentru a ajuta regimul sirian să reprime manifestaţiile. De sancţiunile adoptate în cadrul UE sunt vizaţi şi patru oficiali sirieni de rang înalt.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite