Scutul antirachetă, aproape inutil?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost oficial de la Pentagon nu crede că sistemul ar putea contracara un atac venit din partea Iranului Washingtonul iroseşte miliarde de dolari prin derularea sistemului de apărare

Un fost oficial de la Pentagon nu crede că sistemul ar putea contracara un atac venit din partea Iranului

Washingtonul iroseşte miliarde de dolari prin derularea sistemului de apărare antirachetă, este de părere Philip Coyle, un fost oficial american care a condus agenţia de testare a armelor din cadrul Pentagonului. El a mai adăugat că ameninţarea iraniană folosită ca justificare pentru acest proiect este "exagerată", iar dacă ar fi reală, sistemul oricum "nu i-ar face faţă".

Declaraţiile lui Philip Coyle au fost completate de alţi critici ai programului, în timpul unor audieri în Congresul american. Ei au precizat că Departamentul Apărării şi contractorii săi, printre care se află nume mari precum Boeing, Lockheed Martin şi Northrop Grumman, au făcut până în prezent progrese nesemnificative în încercarea de a crea un sistem antibalistic performant.

Şi asta, în pofida sumelor impresionante de bani - peste 150 miliarde de dolari - care au fost alocate din 1983, an în care fostul preşedinte Ronald Reagan a rostit celebrul său discurs referitor la "Războiul Stelelor". Testele cu interceptoare balistice realizate în ultimii cinci ani au fost "mai simple şi mai puţin realiste" decât cele anterioare, a precizat Coyle.

Călcâiul lui Ahile

Nimerirea exactă a ţintelor şi contramăsurile continuă să fie punctele slabe ale interceptoarelor. Fostul şef al agenţiei de testare a armelor a dat ca exemplu un proiect al Boeing (Airborne Laser) care prevedea dotarea cu lasere chimice a aparatelor 747 pentru a putea distruge rachetele la puţin timp după lansarea lor.

"Dacă rachetele inamice sunt acoperite cu vopsea albă obişnuită, atunci 90% din energia laserului este anihilată", le-a povestit Coyle parlamentarilor americani, citând studii în acest sens efectuate de NASA şi de alte agenţii. Pentru ca Airborne Laser să fie într-adevăr eficient, ar trebui ca el să fie de 10 ori mai puternic. În acest caz, ar fi nevoie de un avion mai mare decât Boeing 747.

Agenţia de apărare antirachetă (MDA) a Pentagonului a respins criticile lui Philip Coyle, caracterizându-le drept "nefondate". Referitor la ţinte, purtătorul de cuvânt al MDA, Richard Lehner, a afirmat că, între 1999 şi 2002, SUA au interceptat cu succes cinci rachete false, asemănătoare cu cele pe care le-ar putea lansa Iranul sau Coreea de Nord.

13,2 miliarde de dolari, în 2009

Preşedintele George W. Bush solicită 13,2 miliarde de dolari pentru programele de apărare antirachetă în 2009 şi peste 62,5 miliarde de dolari în următorii cinci ani. SUA vor să instaleze un scut antirachetă şi în Europa Centrală, constând într-un radar performant în Cehia şi zece rachete de interceptare în Polonia. Proiectul este criticat vehement de Rusia, care vede în el o ameninţare pentru propria sa securitate.

Polonia tergiversează negocierile

Negocierile dintre SUA şi Polonia pentru baza antirachetă din cadrul scutului au încetinit, iar americanii testează terenul pentru a vedea dacă Cehia ar fi de acord să accepte pe teritoriul său şi radarul, şi rachetele de interceptare, scrie cotidianul "Gazeta Wyborcza".

Potrivit publicaţiei, Statele Unite au cerut Cehiei să analizeze posibilitatea de a găzdui întregul scut, adică şi radarul, şi cele zece rachete de interceptare pentru care erau în negocieri cu Polonia. Praga nu a respins oferta, dar a subliniat că ar prefera să găzduiască doar radarul, în special din cauza opoziţiei opiniei publice faţă de scut. Cehia şi SUA au convenit asupra tratatului pentru instalarea radarului din cadrul scutului antirachetă, iar acordul urmează a fi semnat luna viitoare.

Polonia însă continuă negocierile pentru instalarea pe teritoriul său a zece rachete de interceptare. După schimbarea de guvern, Varşovia a pus condiţii, cerând ajutor american pe termen lung pentru modernizarea armatei sale şi achiziţionarea unui sistem de apărare antiaeriană Patriot.

Testele antibalistice efectuate în ultimii cinci ani sunt contestate de unii specialişti

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite