Scutul american,refuzat în Congres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul pentru alocaţii bugetare dă bani doar pentru radarul din Cehia, nu şi pentru rachetele din Polonia Comitetul pentru alocaţii bugetare din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a

Comitetul pentru alocaţii bugetare dă bani doar pentru radarul din Cehia, nu şi pentru rachetele din Polonia

Comitetul pentru alocaţii bugetare din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a redus drastic fondurile prevăzute în bugetul pe 2008 pentru instalarea sistemului american antirachetă în Europa. Motivul: planul preşedintelui George W. Bush prevede termene nerealiste de amplasare a rachetelor.

Din cele 310 milioane de dolari cerute de Administraţia de la Washington pentru instalarea rachetelor interceptoare în Polonia şi a radarului în Cehia, Comitetul a dispus alocarea a doar 139 milioane de dolari. Mai mult, Comitetul consideră "prematură" finanţarea "totală" a proiectului. În consecinţă, membrii Comitetului pentru alocaţii bugetare din Camera Reprezentanţilor au tăiat finanţarea instalării celor 10 rachete interceptoare în Polonia, dispunând alocarea fondurilor doar pentru amplasarea radarului în Cehia. În pofida reducerii, compania Boeing, principalul antreprenor care va instala elementele sistemului antirachetă în Europa de Răsărit, a primit totuşi primul contract de 80 milioane de dolari. Din aceşti bani, Boeing urmează să trimită cât de curând în Cehia o staţie radar deja construită, aflată în prezent pe insulele Marshall din Pacific. Ulterior, compania aviatică va demara şi construcţia celor 10 rachete interceptoare destinate Poloniei, dar numai după alocarea unei finanţări corespunzătoare. Deocamdată, Congresul SUA manifestă reţinere faţă de aprobarea finanţării pentru instalarea rachetelor interceptoare în Polonia, evocând "statutul incert" al acestui proiect. Contractul încheiat de statul american cu Boeing, până în 2013, este estimat la aproximativ 3,5 miliarde de dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite