Scutul american se extinde în sud-estul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite speră ca scutul său antirachetă din Europa să aibă o a treia componentă, pe lângă cele din Polonia şi Cehia aflate în curs de negociere. Această a treia componentă ar

Statele Unite speră ca scutul său antirachetă din Europa să aibă o a treia componentă, pe lângă cele din Polonia şi Cehia aflate în curs de negociere.


Această a treia componentă ar urma să fie o staţie radar mobilă cu raze X, amplasată cât mai aproape de Iran, a declarat generalul Henry Obering, şeful Agenţiei de Apărare Antirachetă (MDA) din cadrul Pentagonului. Sistemul ar trebui instalat în Europa de Sud-Est, posibil în Turcia, Caucaz, regiunea Caspică sau zona Mării Bering.

Radarul va fi identic cu acela plasat în nordul Japoniei, la baza aeriană din apropierea localităţii Shariki.


"Va fi un radar mobil, transportabil, aşa că nu este o problemă pe care trebuie să o rezolvăm imediat", a mai precizat Obering. Şeful MDA a mai spus că Statele Unite sunt "în grafic" în ceea ce priveşte negocierile cu Polonia şi Cehia pentru primele două componente ale scutului antirachetă.

Prima fază a proiectului ar putea fi demarată în Cehia, chiar la sfârşitul lui 2008. Pentru anul fiscal 2009, preşedintele american, George W. Bush, a solicitat Congresului 719,8 milioane de dolari pentru a începe instalarea celor 10 rachete de interceptare din Polonia şi a staţiei radar din Cehia.


Al treilea element al scutului trebuie plasat cât mai aproape de Iran, ţară pe care SUA o suspectează că îşi accelerează eforturile pentru a obţine rachete balistice capabile să transporte arme de distrugere în masă dincolo de regiunea Orientului Mijlociu. (Cătălina Mihai)

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite