Scutul american antirachetă se apropie de Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Tusk a anunţat că e pregătit să poarte "negocieri ferme" cu Washingtonul în legătură cu amplasarea în Polonia a elementelor scutului american antirachetă. "Nu am ascuns

Donald Tusk a anunţat că e pregătit să poarte "negocieri ferme" cu Washingtonul în legătură cu amplasarea în Polonia a elementelor scutului american antirachetă.

"Nu am ascuns niciodată faptul că vreau să port negocieri ferme cu americanii, care sunt aliaţii noştri cei mai apropiaţi."

Premierul polonez a spus că va fi favorabil proiectului american "dacă scutul este însoţit de o modernizare a armatei poloneze şi dacă ne vom simţi şi mai în siguranţă în această parte a lumii". Varşovia negociază în paralel pentru un acord politic de apărare între Statele Unite şi Polonia şi pentru a obţine susţinerea americanilor în vederea modernizării armatei.

Polonia cere sisteme de apărare antirachetă Patriot 3 sau THAAS, dar şi un program de ajutor pentru armata poloneză în valoare de 20 miliarde de dolari. Negocierile urmează să fie reluate joi la Varşovia. O vizită a lui Tusk la Washington este programată pe 10 martie.

SUA intenţionează să amplaseze până în 2012 zece interceptoare de rachete în Polonia şi un radar în Cehia, pentru a contracara o eventuală ameninţare provenită din Iran la adresa teritoriului american. Rusia şi-a exprimat opoziţia fermă faţă de proiect, criticând intenţia americanilor de a desfăşura instalaţii militare în regiune. (Alina Anghel)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite