Scutul SUA readuce baze ruseşti în Cuba?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova reînvie retorica "războiului rece", în replică la proiectul antirachetă american Pe măsură ce amplasarea scutului SUA în Europa prinde contur, Rusia, care percepe proiectul ca

Moscova reînvie retorica "războiului rece", în replică la proiectul antirachetă american

Pe măsură ce amplasarea scutului SUA în Europa prinde contur, Rusia, care percepe proiectul ca o ameninţare la adresa sa, îşi înteţeşte avertismentele.

Ultimul din această serie aminteşte de epoca "războiului rece". Astfel, bombardierele ruseşti Tu-160 şi Tu-95MS s-ar putea întoarce în Cuba, scrie cotidianul rus "Izvestia", care citează "o sursă de la vârful puterii". Deocamdată, chiar dacă nu există o decizie politică în acest sens, proiectul este real, mai scrie ziarul menţionat.

"Până când vor desfăşura ei (SUA - n.r.) sistemul antirachetă în Polonia şi Cehia, avioanele noastre strategice vor fi deja în Cuba", susţine sursa din cadrul aviaţiei strategice ruse, în "Izvestia".

În principiu, scrie cotidianul rus, bombardierul supersonic Tu-160 şi bombardierul strategic Tu-95MS sunt în măsură, prin capacităţile lor, să ajungă până în Cuba, dar posibilităţile lor tehnice sunt relativ limitate.

Negocieri cu Havana

Potrivit generalului Leonid Ivasov, fostul şef al Direcţiei de Colaborare Militară Internaţională din cadrul Ministerului Apărării, nu e nevoie ca avioanele ruseşti să staţioneze permanent în Cuba, dar această ţară poate fi folosită ca "punct de alimentare" şi "aerodrom-escală".

Rusia poartă în prezent negocieri cu statul cubanez pentru livrarea unor avioane de transport, flota aeriană cubaneză primind nu demult două avioane IL-96 şi patru TU-204 - două de pasageri şi două de transport. Ziarul aminteşte şi declaraţia ambasadorului rus la Havana, Mihail Kaminin, care afirma recent că relaţiile ruso-cubaneze au devenit destul de bune şi că ele nu depind de nicio conjunctură politică.

Conform experţilor militari, Statele Unite ar intra urgent în alertă de luptă dacă avioanele ruseşti ar ateriza în Cuba. "Doar 90 de mile separă Cuba de coastele americane. În afară de aceasta, SUA au deja în Cuba ochii şi urechile lor. Baza Guantanamo nu este numai o închisoare pentru terorişti islamişti", comentează "Izvestia".

Din Cuba a mai pornit o criză

Ţara lui Fidel a fost, în trecut, scena unei crize sovieto-americane care a adus lumea în pragul unui război nuclear. Cunoscută drept "criza rachetelor", confruntarea dintre Uniunea Sovietică şi SUA a început la 14 octombrie 1962 şi a durat 38 de zile.

După ce SUA au descoperit că bazele URSS din Cuba adăposteau rachete cu focoase termonucleare, capabile să lovească oraşele americane, Washingtonul a instituit blocada navală, împiedicând navele sovietice să se apropie de insulă, şi s-a pregătit de război.

Considerată cea mai gravă din timpul "războiului rece", criza s-a încheiat după ce SUA au cedat cererii Moscovei şi, la schimb cu dezmembrarea rachetelor URSS, le-a demontat pe cele americane, de la bazele din Turcia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite