Scut antirachetă pentru protejarea coastei de est a Statelor Unite ale Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ar putea desfăşura un scut care să apere zona dintre Washington şi Boston de un eventual atac al rachetelor de croazieră lansate de pe Ocean. Scutul, care ar putea fi amplasat

Statele Unite ar putea desfăşura un scut care să apere zona dintre Washington şi Boston de un eventual atac al rachetelor de croazieră lansate de pe Ocean. Scutul, care ar putea fi amplasat peste 14 luni, ar costa SUA câteva miliarde de dolari.

David Kier, membru în consiliul de conducere al corporaţiei Lockheed Martin, cea mai mare firmă de produse şi servicii militare la nivel mondial, a declarat că tehnologiile necesare pentru a detecta, identifica şi distruge rachetele există deja sau sunt în curs de perfecţionare. Scutul ar proteja coasta americană de atacuri lansate de la bordul navelor aflate în afara apelor teritoriale americane. "Rachetele de croazieră nu sunt greu de distrus, dar este important să le detectăm rapid, pentru că sunt în stare să ajungă la ţintă în mai puţin de 11 minute."

Proiectul bate pasul pe loc din cauza banilor

Lockheed a făcut lobby, de-a lungul timpului, pentru dezvoltarea unui program de apărare împotriva rachetelor de croazieră şi a celor balistice cu rază scurtă de acţiune. Problema a venit din direcţia Pentagonului. Agenţia de Apărare Antirachetă a redus substanţial fondurile destinate programelor de cercetare pentru 2007, de aceea finalitatea proiectului stă încă sub semnul întrebării.

Cristopher Bolkom, specialist pe probleme de apărare în cadrul Serviciului de Cercetări al Congresului SUA, consideră însă că rachetele de croazieră sunt greu de detectat şi apreciază previziunile companiei Lockheed privind scutul drept "optimiste". El a mai adăugat că proiectul este costisitor, iar ameninţarea nu este în măsură să justifice o cheltuială de asemenea proporţii.

Oraşele de pe coasta de est, ţinte uşoare pentru terorişti

Specialiştii consideră că oraşele dispuse de-a lungul coastei de aproximativ 20.000 de kilometri reprezintă o ţintă facilă pentru grupurile teroriste şi că SUA ar trebui să ia în serios ameninţarea atacurilor cu rachete de croazieră. În prezent, există zeci de mii de astfel de rachete la nivel global. Ele se construiesc în 20 de ţări şi au fost folosite pentru prima oară împotriva trupelor americane în războiul din Irak.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite