Scurtcircuit pe relaţia România-Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amplasarea bazelor americane la Kogălniceanu a complicat dialogul dintre Moscova şi Bucureşti Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a dat publicităţii Raportul anual privind politica

Amplasarea bazelor americane la Kogălniceanu a complicat dialogul dintre Moscova şi Bucureşti

Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a dat publicităţii Raportul anual privind politica externă a ţării pe anul 2007. Apărut cu două săptămâni înainte de preconizata vizită a preşedintelui rus, Vladimir Putin, la summitul NATO de la Bucureşti, acest document confirmă declinul relaţiile româno-ruse din ultimii ani. MAE rus susţine că amplasarea bazelor americane în România a complicat şi mai mult, anul trecut, dialogul politic între Moscova şi Bucureşti.

Rusia a trebuit să lucreze susţinut pentru a contracara iniţiativele Bucureştiului legate de înfiinţarea în regiunea Mării Negre a unor structuri cu o importantă componentă extraregională şi, în primul rand, a Forumului Mării Negre pentru dialog şi parteneriat, se arată în Raportul anual al Ministerului de Externe rus.

Ca urmare, activismul românilor în zona Mării Negre, care nu a corespuns intereselor Rusiei, s-a diminuat într-o anumită măsură. Pe de altă parte, raportul MAE rus apreciază că efectele aderării României la UE au fost contracarate prin buna colaborare dintre cele două ţări, fapt concretizat prin semnarea protocolului între Moscova şi Comisia Europeană privind extinderea asupra României a acordului-cadru Rusia-UE.

Statut garantat pentru Transnistria

Moscova îşi menţine poziţia în ceea ce priveşte reglementarea diferendului transnistrean şi consideră că acest conflict trebuie rezolvat pe cale politică, pe baza respectării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi a acordării unui statut sigur garantat Transnistriei. Poziţia dură a Chişinăului de neacceptare a Transnistriei ca parte egală în negocieri nu poate contribui la depăşirea impasului, existând riscul unei destabilizări a situaţiei, consideră diplomaţia rusă.

Confruntările cu Occidentul nu sunt excluse

Documentul mai relevă faptul că Occidentul s-ar putea confrunta cu noi probleme diplomatice cu Rusia, din cauza eforturilor Europei şi Statelor Unite de a contracara influenţa Moscovei. Oficiali ruşi s-au plâns de obstacole ridicate artificial de guverne naţionale şi de UE în calea expansiunii unor companii ruse, inclusiv Gazprom, pe pieţe regionale.

Rusia priveşte cu îngrijorare şi planurile NATO de a primi la un moment dat Ucraina şi Georgia, mişcare pe care o consideră ostilă. Şi influenţa mondială crescută a SUA este văzută ca un "proces periculos" pentru Moscova.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite