Scurgerile de radiaţii vor dura luni în şir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scurgerile radioactive de la centrala nucleară Fukushima ar mai putea dura câteva luni, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano. „Dacă aplicăm procedurile normale, cred că va mai dura câteva luni.

Testăm şi alte posibilităţi pentru a scurta această perioadă", a mai spus Edano, în cadrul unei conferinţe de presă. „Va mai dura câteva luni până când vom avea totul sub control şi ne vom putea face o idee asupra a ceea ce ne aşteaptă în viitor", a explicat şi Hidehiko Nishiyama, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Siguranţa Nucleară. Ieri, angajaţii TEPCO au recurs la pudră de polimer, un absorbant puternic, pentru a împiedica substanţele radioactive să ajungă în Oceanul Pacific.

Pudra de polimer, folosită şi pentru scutecele bebeluşilor, poate absorbi o cantitate de 50 de ori mai mare decât volumul său. În zona centralei urmează să ajungă în curând o platformă plutitoare cu o lungime de 136 de metri şi lăţimea de 45 de metri, echipată cu rezervoare cu o capacitate de 10.000 de tone, pentru a evacua apa contaminată deversată din centrală.

Victime identificate

Doi tehnicieni ai companiei TEPCO daţi dispăruţi au fost găsiţi în interiorul centralei nucleare de la Fukushima. Ei au murit ca urmare a hemoragiei provocate de răni multiple, în jurul orei 16.00, la 11 martie, potrivit TEPCO.  Trupurile neînsufleţite ale celor doi angajaţi, Yoshiki Terashima (21 de ani) şi Kazuhiko Kokubo (24 de ani), au fost găsite miercuri, dar au fost predate familiilor doar după ce au fost decontaminate.

Premierul japonez, Naoto Kan, a vizitat sâmbătă pentru prima dată regiunea de nord-est a ţării, puternic devastată, şi zona centralei nucleare. Mai multe persoane evacuate şi-au arătat nemulţumirea faţă de faptul că şeful Guvernului i-a vizitat abia după trei săptămâni de la producerea dezastrului şi că atenţia acordată lor este mai mică faţă de cea pentru centrala de la Fukushima. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite