Scurgeri radioactive la o centrală japoneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incidentul de luni seară pune sub semnul întrebării securitatea nucleară a Japoniei Seismul violent de luni din Japonia a stârnit îngrijorare în legătură cu securitatea nucleară a acestei

Incidentul de luni seară pune sub semnul întrebării securitatea nucleară a Japoniei

Seismul violent de luni din Japonia a stârnit îngrijorare în legătură cu securitatea nucleară a acestei ţări. Scurgerea a aproximativ 1.200 de litri de apă, conţinând material radioactiv, de la centrala nuclearo-electrică Kashiwazaki-Kariwa din Niigata, şi incendiul izbucnit la unul dintre transformatoare au readus în prim-plan temerile legate de siguranţa nucleară.

Centrala, aparţinând companiei Tokyo Electric Power (TEPCO), este cea mai mare de acest fel din lume. Epicentrul seismului cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter a fost localizat la câţiva kilometri de centrală, ale cărei şapte reactoare produc peste 8.000 de megawaţi, necesari alimentării cu energie electrică a oraşului Tokyo.

Contaminarea radioactivă, o realitate

Iniţial, reprezentanţii TEPCO au spus că nu a existat nicio scurgere radioactivă, admiţând ulterior că apă conţinând material radioactiv s-a deversat de la una dintre unităţile centralei. Manabu Takeyama, purtător de cuvânt al companiei, a declarat că "apa contaminată s-a scurs în mare, dar fără efecte asupra mediului. În acest moment, nu există pericolul unor efecte grave asupra mediului şi sănătăţii umane".

El a adăugat că centrala respectă normele antiseismice, dar că reactoarele nu au fost proiectate să reziste unui cutremur atât de puternic. În cursul zilei de ieri, reprezentanţii companiei au recunoscut că o cantitate mică de cobalt - 60, iod şi crom - 51 a fost emisă în atmosferă, dar că va dura o săptămână-două pentru a se stabili cauza.

Agenţia de ştiri Kyodo a anunţat că o sută de recipiente conţinând deşeuri nucleare slab radioactive s-au răsturnat, unele rămânând fără capac. Cercetătorii aflaţi la faţa locului încercau să determine gravitatea incidentului. Guvernul japonez a cerut conducerii companiei TEPCO să nu redeschidă centrala.

Autorităţile japoneze au dezbătut, ieri, necesitatea consolidării structurii instalaţiilor nucleare.

"Vrem să accelerăm lucrările pentru a confirma dacă reactoarele pot rezista diferitelor forţe şi scenarii specifice unui cutremur de pământ", a declarat Akira Amari, ministrul japonez al economiei, comerţului şi industriei.
Industria nucleară, lipsită de popularitate

Centrala de la Kashiwazaki-Kariwa a mai trecut prin momente grele.

În 2003 a fost închisă timp de 40 de zile pentru revizie, TEPCO recunoscând ulterior că a falsificat sau ignorat de 29 de ori avertismentele inspectorilor, care semnalau fisuri în pereţii reactoarelor. Incidentul de acum două zile riscă să intensifice aversiunea publică faţă de industria de energie nucleară.

Deşi aceasta este responsabilă de producerea a 35% din energia electrică a ţării, lipsa de transparenţă practicată în acest sector o face să nu fie pe placul publicului.
În acest caz, măsurile întârziate ale oficialilor niponi "i-ar putea determina pe cetăţeni să nu mai aibă încredere în energia nucleară", este de părere Amari.

Industria nucleară a fost puternic criticată în ultimele luni, după ce mai multe companii de profil au anunţat că au muşamalizat zeci de incidente, unele grave. În acest moment, Japonia dispune de 55 de reactoare nucleare.

Coloană de fum degajată de incendiul izbucnit la unul dintre transformatoarele centralei nucleare Kashiwazaki-Kariwa

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite